Зеленський лідирує у рейтингу / фото УНІАН

Українські президентські вибори представляють важкий вибір для тих, хто хоче побачити, як країна з 44 мільйонами мешканців завершить те, що почала в 2014 році. Нажаль всі надійні опитування вказують на те, що досвідчені кандидати-реформатори не мають жодного шансу на перемогу.

Колишнього міністра оборони Анатолія Гриценка зараз підтримують приблизно 8% виборців, а мера Львова Андрія Садового – лише 4%. Мало вірогідно, що хтось із них значно збільшить цей показник за наступні шість тижнів. Про це в статті для Atlantic Council пише колишній голова одного з підрозділів Єврокомісії і аналітик міжнародних відносин у Брюсселі Віллем Альдерсгофф.

Два кандидати з досвідом в українській політиці мають шанс пройти через перший тур: президент Петро Порошенко і колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Однак, їхній реформаторський послужний список бідний. Те, що за перший термін Порошенка були втілені важливі реформи, правда. Але вони здебільшого мали економічну природу. Правда і в тому, що Порошенко обіцяв справедливість і суспільство з верховенством закону після революції на Майдані. І тут він зазнав великого провалу.

Відео дня

Читайте такожPolitico: Брудні політичні ігри нищать Україну і Грузію не менше, ніж Росія

Порошенко активно підривав зусилля з демонтажу української олігархічної системи, блокуючи реальну реформу юстиції, ефективні антикорупційні заходи і електоральну реформу. Жоден член внутрішнього кола екс-президента Віктора Януковича не був звинувачений у пограбуванні країни. Майже жодні кошти не були повернені, а жоден з тих, хто грав ключову роль у жахливих вбивствах на Майдані, не був засуджений. Тимошенко завжди буде асоціюватися з сумнівними способами накопичення багатства на початках її кар’єри. Роки, коли вона була прем’єр-міністром, теж не ознаменувалися реформами.

Опитування демонструють, що комедійний актор Володимир Зеленський має хороші шанси потрапити в другий тур виборів. Легко назвати його блазнем, який заробив мільйони, насміхаючись над українськими політичними проблемами, виставити наївним, хоч і доброзичливим хлопцем або нещирим інтриганом, який танцює під дудку одного з олігархів.

Але серйозний аналіз його заслуг малює іншу картинку. Його шоу «Квартал 95» має давню традицію гострої і глибокої критики української абсолютно нечесної політичної системи, яка почалася ще за довго до Майдану. Він постійно критикував агресію Росії в Криму і на Донбасі, висміюючи російського президента Володимира Путіна.

Зеленський пожертвував частину грошей, зароблених у Росії, українцям, які воюють на Донбасі. Через це російська влада відкрила проти нього кримінальну справу. У своєму популярному телесеріалі «Слуга народу» він і його команда показують майстерне розуміння того, як українська корумпована система функціонує і перед якими фундаментальними недугами постала країна. Немає нічого наївного в тому, як вони описують бажання і дії могутніх олігархів і становище бідних.

Читайте також«Квартал 95» представив зворушливий документальній фільм «Душа не пропала ...», в якому розкрив усю правду про своє ставлення до війни

На думку, автора, не буде перебільшенням сказати, що Зеленський демонструє глибокий патріотизм. Це чітко випливає з того, як він і його колеги працюють із занепокоєннями простих українців у своєму шоу «Квартал 95», яке показують по всій країні. Варто лише подивитися на реакцію аудиторії. Молоді і старі, люди всіх релігій, які є в Україні, зворушені до сліз, коли Зеленський і його актори співають зворушливі пісні, такі як «Тримай мене, Батьківщино» чи «Я не розумію, тату».

Критики Зеленського бачать дві проблеми у його потенційному президенстві: його політичну недосвідченість і наближеність до олігарха Ігоря Коломойського. Перше зрозуміло. Але чи повинна відсутність досвіду дискваліфікувати його одразу ж? Рішучий недосвідчений лідер, який правильно оцінює становище своєї країни, оточить себе командою обізнаних і досвідчених радників.

Дехто стверджує, що існує зв’язок між Коломойським і Зеленським, тому що серіал коміка транслює телеканал «1+1», який належить олігарху. «Квартал 95» переїхав сюди після того, як покинув канал іншого олігарха – Дмитра Фірташа. Кожне популярне телебачення в Україні і більшість великих компаній належать олігархам. Чи мають всі їхні працівники досяжний зв’язок з олігархами-власниками? Якщо навіть щось таке існує, було б важко повірити, що Порошенко і Тимошенко не мають таких відносин теж. Приміром, існує багато спекуляцій про те, що Коломойський робить ставку і на Тимошенко, підтримуючи її кандидатуру. Але оскільки в Україні все робиться через готівку, яку не можна відстежити, такі відносини підтвердити майже неможливо.

Читайте такожУкраїнці назвали найбільш гостру для країни проблему – соцопитування

Головні українські кандидати нещодавно сіли за стіл з антикорупційними організаціями і пояснили свої погляди. Зеленський був на висоті. Він хоче очистити прокуратуру, перезавантажити організацію, яка перевіряє декларації про доходи чиновників і відібрати у СБУ антикорупційні повноваження. На противагу цьому, Порошенко навіть не з’явився, щоб поговорити про корупцію, а Тимошенко пообіцяє, що завгодно.

Вибір для українських реформаторів чіткий: єдиний шанс перетворити Україну на країну без визначальної ролі олігархів, зі справжніми демократичними інститутами і законом, який буде стосуватися всіх, лежить через обрання Зеленського. Щоб збільшити його шанси на перемогу, реформатори повинні висловити і пояснити свою підтримку. Це дозволить їм також налагодити довіру з кандидатом і переконатися, що він обере собі досвідчених радників, коли настане час.

Водночас, Євросоюз і США повинні почати будувати закулісні контакти з кампанією Зеленського. Стабільна, процвітаюча і демократична Україна – це не лише те, чого жадають українці, а й критично важливий інтерес Заходу.