Ілюстрація / REUTERS

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв пообіцяв поважати вибір громадян України на президентських виборах 31 березня 2019 року.

Як повідомили УНІАН у прес-службі російського уряду, про це він заявив в інтерв'ю болгарській газеті «Труд» напередодні візиту в цю країну.

Водночас, за словами прем'єра РФ, у Москві поки не розуміють, з ким в Україні можна буде розмовляти після президентських виборів.

Відео дня

Читайте такожПідкупом виборця вважається все, що коштує більше нуля гривень – КВУ

«В Україні триває жорстка, брудна виборча кампанія з виборів президента. Спостерігаючи за нею, ми в Росії поки не розуміємо, з ким в Україні можна розмовляти. Але в будь-якому разі ми будемо поважати вибір наших сусідів, вибір українців. І будемо відкриті до діалогу з новим керівництвом, якщо воно буде в ньому зацікавлене ... важливо, чи буде ця перемога чесною, чи будуть ці вибори легітимними, без фальсифікацій», - сказав Медведєв.

«Нещодавні події змушують підозрювати найгірше. Кампанія з виборів президента країни проходить з грубими порушеннями загальноприйнятих демократичних норм. У тому числі норм, якими керуються європейські країни», - зазначив російський прем'єр.

Він вважає, що на старті передвиборного марафону Київ «під надуманими приводами закрив виборчі дільниці у своїх дипломатичних і консульських установах на території Росії».

«Також порушено порядок спостереження за ходом голосування», - додав Медведєв.

«Громадянам Росії було заборонено брати участь у спостереженні за виборами - навіть у складі моніторингових місій по лінії ОБСЄ. Це серйозне порушення Україною власних міжнародних зобов'язань. Таке вкрай рідко зустрічається на практиці. Очевидно, правлячому режиму є що приховувати», - упевнений очільник уряду РФ.

При цьому Медведєв наголосив, що Росія хоче налагодити відносини з Україною.

"Ми сусіди. У багатьох російських громадян там живуть родичі. Як і в українців - в Росії. У нас спільна історія і культура. До нещодавнього часу були взаємовигідні економічні відносини. Але тепер ситуація дуже непроста. Щоб її змінити, потрібні кроки назустріч один одному. Однак Київ поводиться так, що робити якісь прогнози складно», - сказав він.

За його словами, з Києва на нашу адресу постійно звучать «надумані звинувачення».

«Складається враження, що, якби не Росія, то Петру Порошенку, який балотується на другий термін, просто нема про що було б говорити з людьми. Якщо він не може вести діалог зі своїм народом, то навряд чи зможе вести переговори з керівництвом сусідньої держави», - підсумував Медведєв.

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада заборонила громадянам РФ бути офіційними спостерігачами на виборах президента України і парламентських виборах. За закон «Про внесення змін до деяких законів України з нагляду за виборчим процесом в Україні» (№ 9524) проголосували 232 народних депутата.

У свою чергу директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгібйoрг Сольрун Гісладоттір висловила розчарування цим рішенням. За її словами, заборона російським спостерігачам брати участь у спостережній місії за президентськими виборами суперечить зобов'язанням України перед ОБСЄ та її країнами-учасницями.

6 лютого у МЗС України зазначили, що не приймуть заявки від жодного власника паспорта громадянина РФ для реєстрації офіційними спостерігачами на виборах в Україні. У відомстві нагадали, що відмова в реєстрації не суперечить міжнародним зобов'язанням України у сфері вільних і демократичних виборів.

Президент України Петро Порошенко пообіцяв дати наказ Державній прикордонній службі не пускати спостерігачів від РФ на українські вибори у 2019 році.

8 лютого в російському МЗС повідомили, що вирішили утриматися від направлення до України російських громадян для спостереження за виборами як довгострокових спостерігачів.