Брюссель. 5 березня. УНІАН. ЄС та Грузія парафували угоду про спільний авіаційний простір.

Про це власному кореспонденту УНІАН в Брюсселі повідомили у прес-службі Європейської комісії.

Згідно з повідомленням комісії, процедура парафування відбулася сьогодні у Тбілісі після трьох раундів переговорів за останні півроку.

Відео дня

Сторони домовилися розвивати спільний авіаційний простір між Грузією та ЄС протягом двох років після підписання угоди, який базуватиметься на спільних правилах, зокрема, в області авіаційної безпеки.

“Всебічна угода про авіаційні послуги, домовленість про яку досягнута сьогодні в Тбілісі є дуже важливою для подальшого посилення економічних, торгівельних та туристичних відносин між Грузією та ЄС”, - заявив з цього приводу віце-президент Єврокомісії, відповідальний за питання транспорту, Сіїм КАЛЛАС.

Угода передбачає, що Грузія має гармонізувати своє законодавство в авіаційній сфері із законодавством ЄС, а також імплементувати європейські правила в областях авіаційної безпеки, захисту навколишнього природного середовища, захисту прав споживачів, управління повітряним трафіком, економічного регулювання питань конкуренції та соціального захисту.

В результаті виконання досягнутих домовленостей, будь-які авіакомпанії ЄС та Грузії зможуть здійснювати рейси з будь-якого аеропорту Грузії до будь-якого аеропорту ЄС і навпаки без обмежень в цінах, або кількості польотів на тиждень.

На сьогодні ЄС продовжує переговори про схожі угоди з Україною, Йорданією, Ізраїлем, Ліваном, Тунісом та Алжиром.

Як повідомляв УНІАН, Єврокомісія отримала мандат на переговори з Грузією про угоду про спільний авіаційний простір у червні 2009 року. Зараз обидві країни почнуть процедуру внутрішньої ратифікації підготовленого документу.

За останні 5 років пасажирські перевезення між Грузією та країнами ЄС зростали в середньому на 10% щорічно. Вантажні перевезення за останні 5 років зростали щорічно в середньому на 26%.