Київ. 10 лютого. УНІАН. Представник України при Європейському Союзі Костянтин ЄЛІСЄЄВ очолив рейтинг українських послів (168 балів) за кордоном за 2010 рік.

Як передає кореспондент УНІАН, про це було повідомлено у ході презентації сьогодні у Києві результатів експертного опитування «Топ-10 українських послів та Топ-10 іноземних послів в Україні». В опитуванні взяли участь 30 експертів, які постійно відстежують діяльність дипломатичних місій, мають змогу з ними безпосередньо зустрічатися і оцінювати їхню роботу. Кожен експерт називав п’ятірку найбільш ефективних дипломатів і оцінював їх за 10-бальною шкалою.

Друге і третє місця у рейтингу посіли відповідно посол України в Бельгії, глава Місії України при НАТО Ігор ДОЛГОВ (104 бали) та посол України в США Олександр МОЦИК (92 бали).

Відео дня

Посол України у Великій Британії Володимир ХАНДОГІЙ набрав 82 бали, посол України у Німеччині Наталя ЗАРУДНА - 77 балів, посол України у Росії Володимир ЄЛЬЧЕНКО -72 бали, посол України у Фінляндії Андрій ДЕЩИЦЯ - 49 балів, посол України у Білорусі Роман БЕЗСМЕРТНИЙ - 46 балів, посол України у КНР Юрій КОСТЕНКО - 44 бали і посол України у Японії Микола КУЛІНИЧ - 36 балів.

При оцінюванні експерти мали врахувати 5 критеріїв: здатність оперативно та ефективно вирішувати проблемні питання своєї країни у країні виконання закордонної місії, доступ та можливість впливу на ключових політичних гравців у країні перебування, відкритість та активність у діалозі з політиками, експертами та медіа-колами, спроможність створювати позитивний імідж своєї країни у країні перебування, організація та участь у публічних заходах, які сприяють налагодженню діалогу між країною посла та країною його перебування.

Рейтинг послів презентував Інститут світової політики.