Брюссель. 19 грудня. УНІАН. Моніторинговий комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) виступає за негайні зміни в системі юстиції України.

Як повідомляє прес-служба Ради Європи, про це йдеться у проекті резолюції “Функціонування демократичних інституцій в Україні”, схваленому 15 грудня на засіданні Комітету в Парижі.

У документі зазначається наявність значної кількості порушень в ході судових процесів проти колишніх українських урядовців, що, на думку членів Комітету, є результатом недосконалості судової системи України.

Відео дня

Серед проблем української системи юстиції Комітет називає відсутність незалежності суддів, надмірне застосування та надмірні терміни попереднього ув’язнення, відсутність рівності у процесах між прокурорами та захистом.

“(Асамблея – УНІАН) підтверджує свою глибоку стурбованість відсутністю незалежності судової системи і розглядає це, як принциповий виклик судовій системі країни”, - написано в документі.

В проекті зазначається, що нинішня система призначення суддів підриває принцип незалежності судочинства. У зв’язку з цим в документі міститься заклик скасувати, або значно скоротити 5-ти річний випробувальний термін для суддів, а також виключити Верховну Раду з процесу призначення суддів.

Члени Комітету висловили думку, що протягом випробувального періоду судді не повинні головувати в судах щодо політично-чутливих чи складних справ.

Крім того, в проекті резолюції зазначається, що принцип формування Вищої Ради юстиції суперечить принципу розподілу влади і також підриває незалежність судочинства. При цьому, Комітет висловився за заклик до української влади щодо внесення змін до принципу формування Вищої Ради юстиції, які б унеможливили потрапляння до неї представників Верховної Ради, Президента та Генеральної прокуратури. На думку Комітету, до внесення відповідних змін до закону, ці три державні інституції мали б призначати виключно неполітичних членів до цього органу.

У документі також висловлюється стурбованість щодо повідомлень про застосування дисциплінарних дій та звільнення суддів Вищою Радою юстиції України на підставі скарг прокуратури, за рішення суддів, які суперечили вимогам прокурорів в судових процесів.

“Така практика не сумісна з принципом верховенства права та має бути негайно припинена”, - написано в проекті.

Члени Моніторингового комітету ПАРЄ також висловили глибоку стурбованість надмірним застосуванням попереднього ув’язнення, “часто без виправданих чи обґрунтованих причин”.

При цьому, у проекті резолюції відзначено, що незаконне та надмірне попереднє ув’язнення є одним з найголовніших питань, що оскаржується українцями в Європейському суді з прав людини.

У зв’язку з цим члени Комітету закликали українську владу забезпечити в Кримінальному кодексі України чітку процедуру перегляду законності та терміну попереднього ув’язнення, а також забезпечити, щоб попереднє ув’язнення застосовувалося лише, як останній засіб виключно на підставі добре обґрунтованого рішення суду.

У проекті резолюції також висловлюється стурбованість тенденцією схиляння судів до позиції прокуратури і міститься заклик до влади забезпечити рівність прокурорів та захисту в Кримінальному кодексі та на практиці.

Зокрема, в документі відзначається необхідність забезпечити надання захисту копії судової справи та розумного часу для ознайомлення з нею.

Проект резолюції було схвалено Комітетом одностайно. Передбачається, що ПАРЄ розгляне його на своїй сесії наприкінці січня 2012 року.