Компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) звернулися до влади з приводу необхідної фармацевтичної продукції.

Як повідомила прес-служба ЄБА, існує цілий ряд проблемних питань та пропозицій, сформованих експертами Комітету з охорони здоров’я Асоціації, які є вкрай нагальними у нинішній ситуації з точки зору функціонування фармацевтичної галузі України, що безпосередньо пов’язані з надійністю та сталістю забезпечення громадян України необхідним лікуванням.

"Першочерговим питанням є забезпечення пріоритетного режиму митного оформлення та сертифікації лікарських засобів, медичних виробів й іншої фармацевтичної продукції незалежно від їх призначення (в тому числі для клінічних досліджень)… Просимо Вас забезпечити пріоритетне митне оформлення лікарських засобів, активних фармацевтичних інгредієнтів, медичних виробів й іншої фармацевтичної продукції шляхом введення офіційного "Зеленого коридору" для цих категорій товарів", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Також експерти асоціації зазначають, що для безперебійного функціонування фармацевтичного ринку необхідно терміново забезпечити роботу Держлікслужби щодо видачі відповідних дозволів, висновків, сертифікатів, інших дозвільних документів у дистанційному режимі. Вони пропонують тимчасово запровадити подачу усіх документів в електронному вигляді (в тому числі сканованому) через офіційну електронну пошту Держлікслужби.

Крім того, бізнес просить тимчасово забезпечити спрощення здійснення регуляторних процедур у фармацевтичній сфері щодо лікарських засобів, медичних виробів та іншої фармацевтичної продукції, а також автоматично продовжити строк дії усіх дозвільних/регуляторних документів, що закінчують термін своєї чинності протягом періоду воєнного стану.

У ЄБА пропонують підвищити фінансову доступність лікарських засобів для усіх громадян України шляхом скасування ПДВ на всі лікарські засоби та медичні вироби, включаючи досліджувані лікарські засоби та супутні матеріали для клінічних випробувань.

Вас також можуть зацікавити новини: