Ілюстрація / REUTERS

Синоптик Наталія Діденко радить українцям пити якомога більше води та не відчиняти вікна в зв'язку з підвищеним рівнем концентрації чадного газу СО.

Про це вона написала у своєму Facebook.

Експерт радить підтримувати достатній рівень вологи у приміщенні (вивісити вологі рушники, купити зволожувач або очищувач повітря), при цьому пилососити і підмітати не варто, краще вологе регулярне прибирання.

Відео дня

Читайте такожУкраїну накрило хмарою чадного газу

Також вона зазначає: якщо йдете з дому, то не треба відчиняти вікна і балкони; бажано промивати очі, особливо тим, хто носить лінзи; пити якомога більше води; відкласти пробіжки, особливо вранці; не використовувати вдома свічки й ароматизатори; тим хто палить - не палити у зонах високої задимленості; припинити на час смажити на кухні; якомога частіше приймати душ; тимчасово відмовитися від збору грибів; промивати ніс розчином солі або іншими подібними засобами; якщо є якісь серйозні, гострі або хронічні, захворювання бронхо-легеневої системи, то необхідно звертатися за порадами винятково до лікарів.

Експерт зазначає, що високий рівень забруднення повітря в Україні викликаний збігом низки чинників - на період, коли українці масово спалюють траву, припала маловітряна й суха погода.

Так, за її словами, вже тривалий час над Україною переважає антициклональний характер погоди, коли опади малоймовірні, вітер або слабкий, або взагалі штиль.

«Якщо брати до уваги сезон масового опадання листя, кількості викопаного сухого бадилля на городах, підготовку міст і полів до зимового періоду, величезні масштаби куріння, на печерному рівні - свідомість багатьох громадян, майже цілковита відсутність покарання за спалювання трави, бездіяльність відповідних структур бодай в регулярних попередженнях і поясненнях, то картина є сумною», - написала Діденко.

Вона зазначає, що сухе повітря, слабкий вітер або штиль ще довго визначатимуть погоду в Україні. Зараз вітер в Україні - переважно південних напрямків, південний, південно-східний, південно-західний. При цьому найбільша концентрація СО практично над усім Лівобережжям.

«Не знаю, чи дійсно така вже серйозна ситуація, чи дійсно така концентрація і загроза - від спалювання стерні, листя, трави і бадилля, але те, що цього року це явно відчувається і це явно перебір, можу сказати точно. Бо живу впритул до приватного сектору і вже тривалий час провітрити квартиру - проблема. Дим навіть від одного невеликого багаття в умовах антициклону і штилю поширюється на величезну територію району і горизонтально, і вертикально», - зазначила вона.

«Найближчим часом розраховувати на зміну синоптичної ситуації не доводиться - антициклональний характер погоди утримається. На жаль», - додала експерт.

Як повідомляв УНІАН, фахівці Kyiv Smart City запустили платформу моніторингу якості повітря в столиці.

Забір повітря здійснюється щодня. Аналізують його за вісьмома показниками: формальдегід (CH₂O), діоксид азоту (NO₂), чадний газ (CO), кисень (O₂), вуглекислий газ (CO₂), температура повітря, вологість, атмосферний тиск.