Ілюстрація / REUTERS

Тест-системи для виявлення нового коронавірусу використовуватимуть лише у крайніх випадках.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив генеральний директор Директорату громадського здоров'я МОЗ України Андрій Скіпальський.

Читайте такожУкраїна отримала тест-системи для виявлення коронавірусу: що це таке та де проводитимуть діагностику

Відео дня

За його словами, тест-системи в Україну було доставлено ще вчора і їх вистачить для тестування на новий коронавірус 25-30 пацієнтів. Однак згодом очікується надходження додаткових тест-систем від Всесвітньої організації охорони здоров’я в якості гуманітарної допомоги.

Скіпальський зазначив, що тест-системи використовуватимуть у крайніх випадках - коли інші тест-системи покажуть негативний результат на інші штами вірусу грипу.

Він пояснив, що «потенційними хворими, яких будуть перевіряти на даних тест-системах, є ті, у кого співпадуть три критерії, а саме: хворий нещодавно повернувся з Китаю, контактував з особою, що звідти повернулася та має симптоми ГРВІ». Якщо ці показники співпадуть в однієї особи, то тоді їй проведуть тестування біоматеріалу на наявність інших штамів вірусу. Якщо ж усі ці аналізи покажуть негативний результат, тоді біоматеріал хворого буде направлено до ЦГЗ і його протестують на виявлення коронавірусу.

При цьому Скіпальський підкреслив, що дані результати, незалежно від того, позитивні вони чи негативні, будуть обов’язково відправлені на верифікацію до Лондона.

Він також зауважив, що «наразі в Україні не зафіксовано жодного підтвердженого випадку зараження новим коронавірусом з Китаю».

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу – 2019-nCoV. Він передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.

Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення в зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.