Таблетки від глистів / Фото: ua.depositphotos.com

Глисти. Практично кожна людина хоч раз у житті стикалася з цією проблемою.

Читайте такожГастрит – симптоми, лікування гастриту

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно понад 10 млн осіб стають жертвами гельмінтної інвазії. При цьому, хвороба може протікати у прихованій формі без симптомів протягом багатьох років, підточуючи сили організму зсередини.

Відео дня

Вибираючи медикаментозний шлях позбавлення від паразитів, не уникнути прийому антигельмінтних препаратів. Багато протиглисних препаратів, що випускаються зараз, широкого спектра дії, та здатні швидко вивести паразитів без побоювання про рецидив.

Таблетки від глистів / Фото: depositphotos

Види гельмінтів

Для визначення класифікації ліків проти глистів потрібно спочатку ввести поняття про види гельмінтів. Класифікуються паразити за місцем проживання в тілі людини як кишкові та позакишкові: круглі черви – нематоди; плоскі – трематоди; стрічкові – цестоди.

Важливо чітко визначити вид черв'яків, оскільки препарати, що допомагають від одного виду глистів, не діють на інший.

Види ліків проти глистів

Лікарські засоби від паразитів в організмі людини поділяються на: препарати вузького спектру дії – протицестодозні, протитрематодозні, протинематодозні, і широкого спектру дії – для виведення будь-яких глистів.

Лікування від глистів проводиться частіше вдома. Щоб вилікувати гельмінтоз самостійно, потрібно слідувати інструкціям, суворо дотримуючись запропоновану лікарем дозу препаратів. Не можна зменшувати кількість препарату від глистів, адже тоді паразити просто змінять своє місце проживання в організмі.

Варто відразу зауважити, що прийом протигельмінтних препаратів є лише одним з етапів курсу лікування. Таблетки приймаються, в середньому, протягом трьох-п'яти днів.

Таблетки від глистів / Фото: depositphotos

Таблетки від глистів

Пірантел

Найпоширеніший засіб - "Пірантел". Ці препарати добре зарекомендували себе у боротьбі з глистами. Ці таблетки показані при ентеробіозі, аскаридозі та анкілостомозі.

Основний механізм їх дії – параліч м'язів і нервових закінчень у паразитів. Ліки діють досить швидко: максимальний термін приймання становить три дні.

До речі, існує і дитяча форма "Пірантелу" у вигляді суспензії.

Читайте такожКір: ознаки захворювання, перші симптоми та лікування

Гельминтокс

Приймається для виведення аскарид та гостриків. Незамінні ліки проти глистів при анкілостомідозі, коли дрібні черв'яки своєю ротовою капсулою прикріплюються до слизової верхнього сегменту тонкого кишечника людини. Перед прийомом ліків не потрібно приймати проносне.

У цих ліках також є рідка форма для дітей.

Декарис

Препарат "Декарис" діє практично так само, як і "Пірантел". Речовини, що входять до його складу, паралізують рухову активність гельмінтів. Додатково "Декарис" сприяє виробленню антитіл у крові. Препарат досить ефективний і зазвичай призначається лікарем одноразово.

Албендазол

"Албендазол" засіб від глистів загальної дії, призначається при змішаних гельмінтозах, аскаридозі, опісторхозі, ентеробіозі, нейроцистицеркозі, лямбліозі, стронгілоїдозі, личинковою формою цестод. Доза і схема прийому залежить від виду глистової інвазії.

Читайте такожБронхіт: що це і як його лікувати

Мебендазол

"Мебендазол" – препарат з широким спектром дії. Активно бореться з різними типами паразитів. Ліки мають протипоказання, тому самостійний прийом таблеток без консультації з фахівцем загрожує шкідливими наслідками для організму. "Мебендазол" не можна застосовувати вагітним жінкам, дітям і особам з хронічними патологіями.

Піперазин

Лікувальний вплив "Піперазину" полягає в паралічі мускулатури круглих черв'яків, вони втрачають здатність до руху, перестають чинити опір перистальтичної хвилі в кишечнику, від'єднуються від кишкової стінки і виводяться назовні. Піперазин ефективний проти круглих черв'яків, наприклад, якщо у людини є аскариди або гострики.

Важливо! Науково обґрунтований підхід до повної дегельмінтизації передбачає не просто вживання таблеток від глистів для людини, а комплексний вплив, спрямований одночасно на повне виведення з тіла паразитів і одночасне відновлення втрачених функцій органів.

Не займайтеся самолікуванням і обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.