1. Кава підвищує тиск і  шкідлива для серця

З кавою радять бути обережними людям, які страждають від гіпертонії, - вона сильно підвищує кров`яний тиск. Крім цього італійські дослідники виявили, що людей з підвищеним тиском ароматний напій може підштовхнути до гіпертонії. Дві-три чашки кави, звичайно, не заподіють особливої шкоди, а ось пити її відрами точно не варто.

2. Кава викликає безсоння

Відео дня

Як уже згадувалося, кава стимулює нервову систему. Проте тут треба бути дуже обережним, оскільки підвищена кількість кофеїну викликає дратівливість і безсоння. Тому увечері краще обмежити себе в каві. Хоча знаходяться і такі люди, на яких напій діє краще за снодійне.

3. Кава залишає наліт на зубах

Якщо ви помітили, у кофеманів не дуже білі зуби. Какао-масла і важкі вуглеводи кави, а також цукор сприяють появі жовтого нальоту на зубах. Але жовтизна від кави неприємна тільки з естетичної точки зору - карієсу або хвороби ясен напій не викликає.

4. Кава підвищує рівень холестерину

Кафестол (cafestol), який міститься в каві, значно підвищує рівень холестерину в крові. Найбільше його в каві-еспрессо, каві, яка приготована в кавнику на зразок "French press" (французький прес), і "каві по-скандинавски" (таку каву варять із зерен, обсмажених на натертій часником сковорідці). Голландські учені встановили, що вживання п`яти чашок кави по-французьки в день протягом чотирьох тижнів підвищує рівень холестерину в крові на 6-8%. До речі кажучи, в каві без кофеїну теж є кафестол.

5. Кава викликає залежність

Кофеїн - наркотик. Він діє на зони мозку, що відповідають за отримання задоволення. Вегетосудинна система кофемана залежна від ароматного напою, а тому відмовляється повноцінно працювати без порції допінгу. Людина, що потрапила у залежність від кави, без вранішньої чашки улюбленого напою відчуває себе пригніченою, не в силах чинити опір сонливості, має проблеми з тиском, часто страждає від головних болів.

podrobnosti.com.ua