фото ua.depositphotos.com

Жіночий рух «За Майбутнє» вимагає від Міністерства охорони здоров’я України відновити 25% надбавку до ставки лікарям вторинної ланки, які працюють в гірській місцевості. Або надання спеціалізованої медичної допомоги в гірських районах України стане неможливим. 

Про це повідомляється на сторінці Жіночого руху у Facebook

В організації зазначають, доплати лікарям були ліквідовані МОЗ на етапі впровадження другого етапу медреформи. Хоча згідно з Законом України «Про статус гірських населених пунктів» та постановою КМУ №648 від 11.08.1995 р., особи, які працюють в гірських районах, повинні отримувати 25% надбавку до ставки. Стосується це і медиків. 

Відео дня

«В Україні статус гірських мають 715 населених пунктів, в яких проживають сотні тисяч осіб. І кожен з них має право на медичну допомогу. Однак, внаслідок «помилки», свідомо допущеної Міністерством охорони здоров’я України на етапі впровадження другого етапу медреформи, мешканці гірських районів можуть втратити доступ до нормальних медичних послуг. А лікарі вторинної ланки, які працюють в такій місцевості, вже позбавлені гарантованих законом надбавок», – розповідають в Жіночому русі. 

Депутатка Вижницької районної ради з фракції «За Майбутнє», лікар отоларинголог КНП «Путильська ЦРЛ» Ірина Муринюк додає, відсутність передбачених законом надбавок для лікарів вторинної ланки може спричинити колапс. 

«Лікарів з надання вторинної медичної допомоги, які працюють в складних умовах гірської місцевості, просто позбавили гарантованих законом доплат. Їх отримують наразі тільки лікарі первинної ланки. Місцеві медзаклади, у тому числі й наша – Путильська районна лікарня – виживають за рахунок надбавок за ковідних хворих. Що буде далі – після закінчення пандемії – не відомо», – розповідає Ірина Муринюк. 

Депутатка підкреслює, після пандемії лікарні в гірській місцевості опиняться на межі закриття, бо без доплат не будуть здатні забезпечити потрібний рівень заробітної плати. 

Жіночий рух «За Майбутнє» публічно звернувся до МОЗ з вимогою якнайшвидше виправити ситуацію. 

«У найкоротші терміни міністерство має напрацювати постанову про відновлення 25-відсоткової надбавки лікарям вторинної ланки, які працюють у гірській місцевості, та подати її на ухвалення КМУ», – вимагають представниці організації. 

Нагадаємо, лідеркою Жіночого руху є правозахисниця, народна депутатка VIII скликання, голова підкомітету з питань гендерної рівності та недискримінації Комітету Верховної Ради України з питань захисту прав людини – Ірина Суслова.