Експерти розповіли, як навчитися будувати стосунки / фото depositphotos.com

Ні для кого не секрет, що у питаннях кохання і стосунків не буває універсальних рецептів, проте психологи визначили топ-5 аспектів, враховуючи які можна уникнути хворобливої прихильності.

На думку фахівців, дотримуючись цих правил, ви побудуєте не невротичну драму, а міцні та щасливі відносини, пише Elle.ru.

  • Відрізняйте кохання від залежності

Відсутність хворобливої прихильності чомусь багатьма сприймається як недостатньо сильне кохання. Психологи ж упевнені, що будь-яка драма зі сльозами, істериками, ревнощами, будь-які болючі непорозуміння, що ведуть до страждань, з любов'ю не мають нічого спільного. Звучить парадоксально, але це так: кохання завжди взаємне. Почуття, які з вами не поділяють, що ведуть до відносин, у яких ви виступаєте в ролі жертви, є не що інше, як нездорові залежні стосунки.

Відео дня

Читайте такожПсихолог пояснила, як побороти страх стосунки після зради

Перебуваючи у відносинах, у яких ви страждаєте, з кожним днем ​​ви пов'язуєте все більше. Єдиний адекватний крок – перемогти прихильність і зрозуміти, що це не кохання. У коханні є гармонія, в неврозі є тільки стрибки від занепаду до ейфорії, що підміняють реальну емоційну прихильність.

Любити безоглядно, забуваючи себе, "кинути все" - це не романтичні приклади величезного кохання, а тривожні ознаки. Невротична залежність знеособлює вас: людина перестає бути самими собою, а це веде до деформації особистості та великої життєвої драми.

  • Скажіть "ні" уподобанням, які приносять біль

Як тільки ви розібралися з тим, що ви потрапили в капкан психологічної прихильності, важливо негайно закінчити хворобливу історію. Як і з наркотичною залежністю, перший етап – це завжди відмова від дози.

  • Усвідомте, що відсутність прихильності і є зріле кохання

Рано чи пізно усвідомлення того, що кохання – це не тільки драма та сльози, приходить до кожного. Втім, пристрасті, які звикли жити на вулкані, можуть і не зрозуміти, що ненароком наскочило якраз справжнє кохання.

Запам'ятайте одне просте правило: кохання закінчується там, де зачіпається почуття власної гідності. Головним критерієм є наша самооцінка. Також любов не є джерелом харчування та способом заповнити порожнечу.

  • Контролюйте самолюбні дитячі прояви

Серед нас є люди, які сприймають стосунки як джерело харчування, вони потрібні їм, щоб заповнювати порожнечу та рятуватися від самотності. Психологи порівнюють їх з дітьми, які постійно потребують любові і вимагають від оточуючих різні прояви цього кохання, при цьому самі не здатні на це почуття. Дуже важливо зрозуміти, що це нав'язлива потреба є незрілість.

  • Стати людиною, яку ви хочете зустріти

Коли людина будує свої відносини на основі прихильності та залежності, то часто вона явно чи приховано відчуває себе так, ніби не впорається поодинці. Саме такі люди схильні до ейфорії, а потім депресії, і так чи інакше, хоч би яку маску носили, оточуючі відчувають цю нелюбов до себе.

Почніть із себе: не намагайтеся шукати винних у розриві, заспокоїтися у веселих вечірках чи новому романі. Як тільки ви усвідомлюєте свою проблему і наведете порядок у собі, полюбіть себе і навчитеся отримувати задоволення від спілкування з самим собою, з'являться і гармонійні стосунки.

Нагадаємо, раніше психолог розказала, як повернути пристрасть в стосунки.

Вас також можуть зацікавити новини