Українські миротворці, ілюстративне фото / фото Генштаб ЗСУ

Сотні невакцинованих українських миротворців перебувають в епіцентрі спалахів холери, черевного тифу й вірусу Еболи у Конго.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив фронтмен гурту "Антитіла" та молодіжний посол UNICEF в Україні Тарас Тополя.

Він зазначив, що навесні 2019 року особовий склад 18-ї окремої вертолітної бригади почали готувати для чергової ротації в складі миротворчого контингенту ООН у Конго.

"Згідно з ратифікованим Україною "Меморандумом про взаєморозуміння між урядом України та ООН" наша держава була зобов'язана вакцинувати особовий склад перед відрядженням. Адже у місці здійснення миротворчої місії — ДР Конго — регулярно фіксують спалахи холери! Останні: літо 2013-го року, осінь 2017-го року, осінь 2018-го року! Також там регулярно спалахують епідемії чуми, черевного тифу, менінгококової інфекції, вірусу Еболи", - наголосив Тополя.

Він написав, що на момент підготовки чергової ротації навесні 2019-го року вакцина від холери не була офіційно зареєстрована в Україні. Відтак, медична служба Міністерства оборони України повинна була б розв’язати цю проблему: офіційно звернутися до МОЗ і у виключному порядку замовити вакцину для щеплення військовослужбовців.

"Проте! Медслужбою МО цього зроблено не було", - висловив обурення фронтмен "Антитіл". 

Читайте такожСмертельний вірус досяг міжнародного масштабу

Згідно з наявною у молодіжного посла UNICEF в Україні інформацією, керівництво 18 вертолітного загону зверталося до представника ООН з проханням провести вакцинацію у госпіталі ООН ІІІ-го рівня (місто Гома, індуський контингент) безпосередньо на місці дислокації миротворців у ДР Конго. І отримало офіційну відповідь, що у госпіталі вакцини проти холери, черевного тифу, менінгококової інфекції відсутні. І що вказані вакцини в госпіталь ООН не поставляються, оскільки особовий склад контингентів повинен прибувати до ДР Конго вже попередньо вакцинованим у своїй країні! 

"Ця інформація була доведена до генерал-майора Хоменка І.П. Усупереч цьому, службовці 18-го Окремого вертолітного загону все-таки були відправлені й досі несуть службу в ДР Конго!", - заявив Тополя.

"Наші вертолітники в Конго беззахисні перед загрозою зараження смертельними захворюваннями. Потрібно терміново вплинути на ситуацію, адже приблизно 250 українських громадян сьогодні несуть службу в зоні потенційного зараження без необхідних щеплень, у порушення міжнародних норм! Через це, у разі спалаху епідемії серед миротворчого контингенту України в Конго, всі витрати, пов’язані із лікуванням, реабілітацією, транспортуванням (у разі смерті), держава Україна муситиме оплачувати самостійно, з держбюджету", – додав він.

Крім того, продовжив Тополя, важливим є питання національної безпеки в частині можливого занесення на територію України таких небезпечних захворювань, як холера, черевний тиф, менінгококова інфекція, чума, жовта лихоманка, малярія.

За його словами, інформація була передана до СБУ для відкриття кримінального впровадження проти уповноважених посадових осіб за ст. 426-1 та ч. 2 ст. 15 (закінчений замах на вчинення злочину передбаченого ч. 2 ст. 131 ККУ).

Згодом музикант отримав відповідь від медслужби Міноборони, в якій йдеться, що військові, які проходять службу у ДР Конго, дійсно не мають щеплень від черевного тифу, холери  та чуми.

Крім того, у Головному військово-медичному управлінні Збройних Сил України офіційно заявили, що під час підготовки українського національного контингенту до виконання завдань Місії ООН в Демократичній Республіці Конго українським військовослужбовцям було проведено наступні щеплення: проти жовтої лихоманки, проти гепатитів А, В, дифтерії та правця. Крім того, особовий склад забезпечений лікарськими засобами для профілактики малярії.

Також там стверджують, що випадків направлення військовослужбовців Збройних Сил України до складу миротворчого контингенту в ДР Конго без проведення обов’язкових щеплень не було.

У відомстві наголосили: незважаючи на те, що Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує щеплення проти холери, менінгіту, черевного тифу, дифтерії, правця, гепатитів А, В, вони не є обов'язковими і "не впливають на спроможність виконання завдань за призначенням".

"Фактично проведений перелік вакцинацій є достатнім і необхідним щодо допущення особового складу миротворчого контингенту до виконання завдань у складі миротворчих місій, що підтверджується відповідними сертифікатами, які отримано особовим складом місії на момент вибуття, та без котрих в`їзд на територію ДР Конго є неможливим", - підсумували у Головному військово-медичному управлінні Збройних Сил України.