Середня здорова температура тіла у людини трохи знизилася / фото pixabay.com

Достатньо ввести у пошуковику запит "нормальна температура тіла", щоб отримати результат: 37°С. Але, схоже, ця класична цифра застаріла.

Такого висновку дійшли Жюлі Парсоне та її колеги з Медичної школи Гарвардського університету, стаття яких опублікована в журналі eLife, передає Naked Science.

Середню «здорову» температуру тіла до 37 °C (від 36,2 до 37,5 °C) ще в 1851 році отримав німецький медик Карл Вундерліх. Проте дані останніх років вказують на нижчі показники. Ці тренди — на прикладі жителів США — й оцінили автори нової роботи. Їхній розвиток вчені пов'язують зі змінами довкілля, викликаними промисловою революцією останніх століть, і зі зв'язаними змінами в нормальній фізіології людини.

Відео дня

Читайте такожВчені відкрили нове захворювання

Вчені розглянули три великі джерела інформації про вимірювання температури тіла у жителів США, що належать до різних історичних епох.

Автори узагальнили понад 677 тисяч окремих замірів температури. Після статистичної обробки цих даних тренд на зниження підтвердився. Розрахунки показали, що нормальна температура тіла знижувалася темпами, які відповідають 0,03 °C за десятиліття.

Зрозуміло, ці результати можуть бути пов'язані з удосконаленням технологій вимірювання температури. Однак, розділивши учасників першої вибірки за віком, вчені виявили точно таке ж зниження, хоча всі виміри проводилися однаковими інструментами, доступними у той час.

Цей тренд вчені пов'язують із загальним зниженням активності метаболізму. На їхню думку, розвиток гігієни й медицини, доступність харчування і побутового комфорту призвели до послаблення хронічних запальних процесів, на тлі яких протікало життя минулих поколінь. Поширення систем опалення у будинках також дозволило знизити нормальні енергетичні витрати організму, а в результаті — і його температуру.