Ілюстрація / REUTERS

З усіх тривожних аспектів швидкого поширення нового коронавірусу в місті Ухань у Китаї цей, напевне, найбільш тривожний. Один-єдиний пацієнт заразив 14 медиків.

Таких називають «супер-поширювачами». І детективи, які відстежують витоки зарази, йдуть по його слідам, - пише CNN. З’ясування всіх деталей про таких людей входить у роботу з зупинки поширення коронавірусу, який вже вбив 17 людей й інфікував ще понад 500 у п’яти різних країнах включно зі США.

Так зване «супер-поширення» грає критичну роль у спалаху епідемій. Для прикладу можна пригадати про Мері Маллон, яку називати «тифозною Мері». Завдяки їй на початку 1900-х років у Нью-Йорку стрімкими темпами розповсюдився тиф. Іншим прикладом може послужити лікар з Китаю, який в 2003 році допоміг тяжкому гострому респіраторному синдрому (SARS) поширитися в чотирьох різних країнах. Або ж один пацієнт в лікарні Південної Кореї в 2015 році зміг заразити 82 людей вірусом близькосхідного респіраторного синдрому (MERS). Новий смертельний вірус з міста Ухань – це брат збудників SARS і MERS. Всі вони коронавіруси.

Відео дня

Читайте також"Місто вимерло": росіянин розповів, що відбувається у закритому через смертельний вірус Ухані

За словами епідеміолога й професора Школи охорони здоров’я Університету Міннесоти Майкла Остерхолма, наявність «супер-поширювача» в Ухані вказує на те, що вірус розходиться досить швидко. Він називає таких пацієнтів «супер-розпилювачами». Оскільки вони буквально розпилюють вірус, коли, приміром, чхають чи кашляють, серед великої кількості інших людей.

«Потрібно лише, щоб супер-розпилювач сказав: «Цей пес збирається полювати». Це багато говорить про потенціал поширення цього вірусу», - сказав вчений.

Він допустив, що в місті Ухань може бути більше супер-поширювачів, ніж один пацієнт.

«Якщо у нас є один такий, це говорить, що у нас буде їх ще більше. Завжди коли є один, з’являються й інші», - сказав Остерхолм.

Його команда в Центрі дослідження інфекційних хвороб й політики розслідує випадок «супер-поширювача». Їхнє дослідження вказує на те, що в місті Ухань чи в його околицях може бути більше заражених медиків, ніж вже загадані 14.

Читайте такожКоронавірус підібрався до кордону України: з підозрою на смертельну недугу госпіталізували росіянина

У вівторок мер Уханя сказав, що один пацієнт передав коронавірус лікарю й 13 медсестрам. За словами мера Жоу Сяньвана, хворого не перевірили на наявність вірусів перед операцією у відділенні нейрохірургії. Після операції у нього з’явилася гарячка.

Остерхолм сказав, що дослідження його команди виявило, що ще 20 медиків були інфіковані пацієнтами в ході шести інших випадків, які сталися вірогідно в лікарнях міста Ухань чи в сусідньому Хуангані.