REUTERS

Китайський коронавірус - вже кілька тижнів одна з найгарячіших тем у новинах. Вона обросла низкою міфів. Один з них - про захист від вірусу-вбивці за допомогою простої маски.

Чи можливо захиститися від 2019-nCoV, використовуючи елементарні засоби захисту, серед яких й тканинна маска, розповість УНІАН.

Ажіотаж довкола масок

У Китаї на тлі новин про жертви й заражених новим коронавірусом найбільш продаваним товаром стали одноразові лицьові маски. Вони у разі поширення вірусу-вбивці необхідні в таких випадках:

Відео дня
  • щоб знизити ризик зараження оточуючих при чханні або кашлі;
  • щоб не допустити потрапляння вірусу з рук у рот.

Маска, в тому числі й N95, швидше допоможе тим, хто вже заразився, перестати заражати оточуючих (але тут є важливий нюанс: маску потрібно постійно міняти!).

Маска типу N95

Ганчіркова маска&захист від коронавірусу: причини слабкої ефективності

По-перше, така маска неефективна як надійний засіб захисту від смертоносного коронавірусу через нанорозмір частинок вірусу. По-друге, ганчіркова маска погано прилягає. По-третє, вона не захищає очі.

У масках занадто великі пори, тому дрібні краплі можуть проникнути через неї. Але великі краплі, наприклад, якщо людина чхнула прямо на вас, швидше за все, такий засіб захисту на деякий час затримає.

REUTERS

Яка маска захистить від коронавірусу?

Від коронавірусу здатна захистити тільки повнолицьова маска, яка закриває очі. Пам'ятайте, що 2019-nCoV може потрапити в організм і через очі.

На допомогу прийде еластомерний повнолицьовий респіратор з HEPA-фільтром. Ще один варіант - респіратор з HEPA-фільтром та окуляри, які щільно прилягають.

HEPA-фільтри - це високоефективні фільтри, головна мета яких – видаляти з повітря дрібнодисперсні частинки. HEPA – це не бренд і не марка, а клас фільтрів.

habr.com
REUTERS

Принципи роботи НЕРА-фільтра

  • У нього потрапляє повітряний потік з пилинками різного розміру
  • На фільтрі осідають всі частинки, які вийшли з потоку і торкнулися волокна
  • Пилососити HEPA марно – тільки міняти, адже пил затримується в цьому фільтрі практично назавжди.

При написанні статті використані матеріали Habr.com