Вчені не закликають відмовитися від використання  пластикових контейнерів \ pureactu.com

Немовлята, яких годують з пляшечки, споживають з молоком мільйони мікрочастинок пластику в день, з'ясували вчені з Ірландії.

Читайте такожБезпечної дози алкоголю під час вагітності не існує - вченіПри цьому автори дослідження, опублікованого в журналі Nature Food, не закликають відмовитися від використання нагріваних пластикових контейнерів, підкреслюючи, що науці поки не відомо нічого конкретного про шкоду мікрочастинок пластику для людини, передає Бі-бі-сі.

Вчених з Дублінського університету Трініті-Коледж сильно здивувало саме число пластикових мікрочастинок, які виділяються при високотемпературній стерилізації популярних поліпропіленових пляшечок для немовлят.

Відео дня

"У минулому році дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) оцінювало, що людина в середньому споживає від 300 до 600 мікрочастинок пластику в день. У нас же середні цифри виявилися куди вищі: мільйон або кілька мільйонів", - сказав один з авторів дослідження, професор хімії Джон Боланд.

Мікрочастинками пластику зазвичай вважаються шматочки менше п'яти міліметрів в довжину. Більшість з них менше товщини людської волосини.

Для експерименту дослідники тричі вимили 10 нових поліпропіленових пляшечок, а потім стерилізували їх відповідно до рекомендацій ВООЗ, потримавши п'ять хвилин у воді температурою 95 градусів Цельсія. Просушивши пляшечки на повітрі, вчені потім розтрясли в них суміш з кип'яченою водою, охолодженою до 70 градусів Цельсія.

Коли Боланд і його команда вивчили рідину з пляшечок під мікроскопом, з'ясувалося, що в ній містилося в середньому 4 млн мікрочастинок пластику на літр.

Вчені потім зіставили цю цифру з середньою кількістю молока, споживаного немовлятами з поліпропіленових пляшечок в 48 країнах. Вийшло, що на одне немовля припадає близько півтора мільйона мікрочастинок пластику в день.

Команда Боланда потім протестувала рідину з пляшечок, які були нагріті до менш високих температур, і дійшла висновку, що нагрівання, як і збовтування пляшечки, сприяли виділенню більшої кількості мікрочастинок пластику.

Поліпропілен - один з найпопулярніших типів пластику для виробництва посуду і харчових контейнерів в світі. За даними авторів дослідження, 82% всіх дитячих пляшечок для молочної суміші виробляють з нього. Скляні набагато менш популярні.

Вчені вже не раз знаходили мікропластик в їжі і напоях людини: в бутильованій воді, в чаї з пластикових пакетиків, в рибі. Тривожний момент полягає в тому, що ці частинки можуть бути потенційно токсичними для людини, проте на даний момент доказів цьому не знайдено.

Професор Боланд зазначає, що якщо висновки його дослідження турбують батьків, знизити кількість мікрочастинок пластику в молоці реально. Цього можна досягти, за його словами, якщо стерилізовану пляшечку обполоснути охолодженою кип'яченою водою три рази. Суміш при цьому можна змішати в непластиковій тарі і потім перелити в готову пляшечку.

У 2019 році експерти ВООЗ проаналізували наявні дані по мікропластику і дійшли висновку, що на їх підставі не можна зробити висновок про шкоду дрібних частинок пластмаси для організму людини. При цьому ВООЗ закликала наукове співтовариство до нових досліджень на цю тему. "Нам терміново потрібно дізнатися більше", - говорилося в заяві ВООЗ.

Новини по темі