Коронавірусні обмеження загрожують спалахами поліомієліту й кору серед дітей / фото REUTERS

Всесвітня організація охорони здоров'я констатує, що пов'язані із пандемією COVID-19 обмеження та направлення наявних ресурсів на подолання цього вірусу стримують важливі програми імунізації, що вже призвело до точкових спалахів поліомієліту та кору.

Про це повідомляє Голос Америки.

На брифінгу Всесвітньої організації охорони здоров'я у Женеві генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус нагадав, що на початку цього року Африка була оголошена вільною від поліомієліту завдяки скоординованим зусиллям багатьох організацій, урядів та мільйонів медичних працівників.

Відео дня

За його словами, з моменту початку епідемії Covid-19 регулярні програми імунізації, подібні до тієї, яка зупинила неконтрольований поліомієліт в Африці, були припинені, а діти залишались у районах високого ризику, вразливих до таких хвороб, як поліомієліт, кір та пневмонія. За його словами, зараз агентство починає спостерігати спалахи цих хвороб.

Читайте такожВ Японії виявили схожий на COVID-19 новий вірус - ЗМІ

Генеральний директор ВООЗ попереджає, що відмова від викорінення поліомієліту зараз призведе до глобального відродження хвороби, і протягом 10 років щороку може бути до 200 тисяч нових випадків.

З огляду на це ВООЗ та дитячий фонд Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) відправили екстрений заклик до донорів у всьому світі з метою зібрати 655 мільйонів доларів, 400 мільйонів доларів - на поліомієліт та 255 мільйонів доларів на кір, для подолання небезпечних прогалин в імунізації та спрямувати зусилля на певні вікові групи.

Гебреєсус додав, що світ не може через боротьбу з однією небезпечною хворобою дозволити іншим небезпечним хворобам відновити свої позиції.

Гебреєсус сказав, що ще до пандемії COVID-19, по всьому світу знову пожвавився кір. Минулого року спостерігалась найбільша кількість нових заражень за останні два десятиліття. Водночас, за його словами, передача поліовірусу, як очікується, зросте в Пакистані та Афганістані, а також у багатьох недоімунізованих районах Африки.

 "Хоча світ уважно спостерігає, як вчені працюють над забезпеченням безпечних та ефективних вакцин проти COVID-19, важливо забезпечити, щоб усі діти отримували вже доступні рятівні вакцини", - додав він.

Читайте такожУ Польщі зафіксовано рекордну кількість нових випадків зараження коронавірусом

Яка ситуація з кором і поліомієлітом у світі

Кір, одне з найбільш заразних захворювань у світі, в останні роки стає все більш поширеним, каже ВООЗ. До пандемії коронавірусу 15% новонароджених, або 14 мільйонів, не отримували щеплення від цієї хвороби, і цей показник не змінювався протягом останніх 10 років не змінювався.

Пандемія коронавірусу лише посилила розрив між щепленими й нещепленими від кору. Крім того, у 2019 році кількість нових випадків зараження кором стала найбільшою за два десятиліття.

Що стосується поліомієліту, то ВООЗ прогнозує зростання кількості хворих у Пакистані, Афганістані й регіонах Африки, де недостатньо вакцинують дітей. У разі припинення програм вакцинації протягом 10 років організація прогнозує новий глобальний спалах поліомієліту, за якого щороку виявлятимуть 200 тисяч хворих.