У найближчі 5 років популярність кіберстрахування буде незмінно зростати / фото ua.depositphotos.com

Обсяг світового ринку кіберстрахування в 2020 році склав $7,8 млрд, а до 2025 року ця цифра досягне $20,4 млрд.

За даними MarketsAndMarkets, щорічне зростання очікується на рівні 21,2%, передає Форіншурер.

Драйвером зростання є збільшення кількості кібератак, у тому числі за допомогою вірусів-вимагачів, а також пильна увага регуляторів до проблеми.

Відео дня

Кіберстрахування (cyber insurance) - страхування, яке дозволяє компаніям пом'якшити удар у разі кібератаки і хоча б частково фінансово захиститися від втрат.

Forbes прогнозує, що в найближчі 5 років популярність кіберстрахування буде незмінно зростати. Кібератаки стають все більш витонченими та руйнівними; паралельно зростає ринок засобів захисту, у тому числі страховок.

Читайте такожЛондонський страховий ринок робить ставку на кіберстрахування

Крім цього очікується, що в деяких країнах і в деяких галузях - наприклад у охороні здоров'я та фінансовій сфері - придбання компаніями страховки від кіберризиків у перспективі стане обов'язковою.

Крім того, багато страховок будуть із адаптивними, гнучкими умовами та помісячною оплатою. Знизити вартість страховки, наприклад, допоможе впровадження нових засобів безпеки.

При цьому експерти попереджають, що в найближчі 5 років може статися як мінімум одна велика масова кіберкатастрофа, яка спричинить великі страхові виплати, що перевищують зібрані премії. Через це ринок піде в мінус. Однак, у результаті цієї події може з'явитися нова модель розрахунку ризиків, а страхові компанії продовжать активно наймати власних експертів для поглиблення розуміння проблематики.

Зазвичай кіберстраховка покриває такі ризики:

  • розслідування кібератаки;
  • відновлення порушених атакою даних, включаючи найняття на аутсорсі висококваліфікованих фахівців з інформаційної безпеки;
  • витрати на юристів;
  • виплати громадянам, дані яких були порушені в ході інциденту.

Більшість експертів сходяться на думці, що на цей час найбільш руйнівною атакою є напад вірусу-вимагача. Відзначається, що виплата суми на вимогу вимагачів, хоча і входить часто в кіберстраховку, не заохочується владою, оскільки може мотивувати кіберзлочинців до подальших атак.

Читайте такожКоронавірус став головним страховим ризиком 2020 року

Ще однією потенційно великою грошовою проблемою є фішингові атаки через електронну пошту, коли зловмисник вдає, що він гендиректор компанії, бухгалтер або постачальник, і просить перевести на якийсь рахунок велику суму. Покриття цієї ситуації передбачено страховками нечасто, найчастіше в цій ситуації компанії доведеться розбиратися зі збитками самостійно.

В цілому, експерти рекомендують звертати увагу на страховки, що покривають атаки здирників, фішинг і DDoS-атаки. А ось збитки, пов'язані з репутаційними втратами або втратою інтелектуальної власності через кібератаку, кіберстраховкою не покриваються практично ніколи.

Вас також можуть зацікавити новини