Харків. 20 грудня. УНІАН. Влада Харкова вважає, що страйк колективу комунального підприємства «Міськелектротранс», який сьогодні розпочав акцію протесту проти невиплати зарплат, не призвів до транспортного колапсу в місті.

Як передає кореспондент УНІАН, коментар подій директора Департаменту транспорту і зв`язку Харківської міської ради Сергій ДУЛЬФАНА розміщено на офіційному сайті Харківської міськради.

«Міська влада була готова до сьогоднішньої акції протесту. Тому транспортного «колапсу» немає і не може бути», - заявив С.ДУЛЬФАН.

Відео дня

За його словами, «для забезпечення життєдіяльності міста сьогодні з ранку були задіяні всі резерви приватних перевізників. Додатково на маршрути вийшли 16 великих автобусів, які ми недавно отримали зі Львова».

«Розвиток міського транспорту, зазначив він,  – це один з пріоритетів діяльності міської влади. Реорганізація підприємства «Міськелектротранс» є першим і необхідним кроком в рішенні цієї складної проблеми».

Як повідомив С.ДУЛЬФАН, «головна проблема полягає в тому, що субвенція з державного бюджету, яку місто отримує щороку на компенсацію пільгового проїзду окремих категорій громадян, не в змозі покрити збитки «Міськелектротрансу».

«Рівень субвенції з державного бюджету в 2010 р. становив усього 25% від необхідної кількості. Недофінансування призвело до того, що підприємство не може утримувати свої служби – 59 підстанцій, не може утримувати трамвайні колії і якісно проводити обслуговування. Міська влада, розуміючи важливість цього питання, намагається вирішити його за допомогою фінансової підтримки з міського бюджету. Тільки цього року її рівень склав 53,3 мільйонів гривень», - пояснив директор Департаменту.

 «Тільки за останні 3 місяці на погашення заборгованості із заробітної платні було спрямовано 15 мільйонів гривень. Зараз ми отримали ще 1,2 мільйони гривень субвенції з обласного бюджету на ці цілі», - повідомив С.ДУЛЬФАН.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні у Харкові розпочав страйк колектив КП «Міськелектротранс» - зранку на маршрути не вийшли 358 трамваїв і тролейбусів. На мітингу, що пройшов у рамках акції протесту, було висунуто вимогу негайної і повної виплати зарплат, які працівники підприємства не отримують з кінця літа 2010 р.

Крім того, страйкарі вимагають створити комісію із залученням депутатів міськради для розгляду ситуації на підприємстві, негайного - до повного з’ясування обставин - припинення реорганізації «Міськелектротрансу» в нове підприємство «Харківпас», проведення у кожному депо зборів для перевиборів керівників профспілкових комітетів, негайного припинення демонтажу трамвайних колій і скорочення у Харкові пасажирських маршрутів. Оголошено, що на початковій стадії страйк триватиме до середи, 22 грудня, включно.