kyivcity.gov.ua

Про це сказав директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк під час закриття міжнародної науково-практичної конференції «Культурна спадщина: шляхи збереження».

Відео дня

«Учора ми провели міжнародну науково-практичну конференцію за участю фахівців із лабораторії ARC Nucle art (Гренобль, Франція) та Музею археології у Познані. Також були залучені й вітчизняні фахівці із заповідника «Хортиця», Науково-дослідного реставраційного центру України, Інституту археології Києва та Інституту прикладної фізики. Це не просто цікаво, але й надважливо для нас із погляду запозичення досвіду при створенні нашого Центру консервації предметів археології. Процес вже запущено і сподіваюсь, що вже скоро ми матимемо наш центр консервації предметів археології, особливо – деревини, оскільки археологи постійно стикаються із проблематикою консервації деревини», – сказав директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.

Процес вимочування – підготовки деревини до консервації – всюди однаковий: витримка дерева у розчині протягом року.

А от що стосується методик саме консервації, то в Греноблі, у лабораторії ARC Nucle art, використовують кілька варіантів. Вони можуть зайняти від кількох днів до кількох років. Найдешевший, але при цьому найтриваліший метод просушування триває рік – це природний метод, коли деревина сохне у підвішеному стані при певному температурному режимі і рівні вологості.  Другий метод – глибоке заморожування при -30°С – займає кілька днів.

Є ще один цікавий спосіб консервації – обробка розчином і гамма-опромінення, але він підходить лише для невеликих предметів. Цей метод самі французи використовують часто у комерційних цілях: обробляють на замовлення дорогий паркет і меблі з цінних порід дерева.

Спеціаліст із Польщі Матеуш Сікора (Музей археології в Познані) також розповів про їхні методи консервації та реставрації, зберігання та експонування предметів археології.

«Неймовірно корисна доповідь від «Хортиці». Доволі цікаві методики консервації, які стануть у нагоді під час консервації дерев’яних знахідок на Поштовій площі. Я певен, у роботі нашого центру консервації стане у нагоді увесь досвід, що ми отримали від наших гостей у рамках конференції», – додав Олександр Никоряк.