До кінця травня поточного року ця опція буде доступна на всіх станціях столичної підземки / Фото УНІАН

Безконтактні банківські картки відтепер можна застосовувати як проїзні або для передплати поїздок зі знижками. Про це повідомив заступник голови КМДА Микола Поворозник під час презентації запуску сервісу «MetroPass» у київському метрополітені.

«Ми активно розвиваємо Київ як «розумне місто», в якому інформаційні технології покращують життя людей. І ми раді, що бізнес бере активну участь у цьому процесі. Одним із пріоритетних напрямів нашої роботи є розвиток транспортної інфраструктури, де особливо важливі швидкість, комфорт і безпека розрахунків. Саме тому ми відходимо від жетонів і впроваджуємо рішення для безконтактної оплати, які відповідають найвищим міжнародним стандартам. Його запуск робить столицю ще більш зручною для киян і відкритою для гостей із усього світу», – зазначив заступник голови КМДА.

За його словами, платіжна система в столичному метрополітені прийматиме не тільки картки «Mastercard», а й банківської системи «Visa» та платіжної системи «Простір».

Відео дня

Відтепер кожен має можливість обирати тарифний план відповідно до своїх потреб. Пасажири, які користуються метро нерегулярно або менш як два рази в день, можуть зі знижкою передплатити поїздки та використовувати їх упродовж необмеженого часу. Чим більшу кількість поїздок буде придбано, тим нижчою буде вартість.

Так, 1-9 поїздок коштуватимуть 4 грн; 10-19 – 3,90 грн (-3% від початкової вартості однієї поїздки); 20-29 – 3,80 грн (-5%); 30-39 – 3,70 грн (-8%); 40-49 – 3,60 грн (-10%); понад 50 – 3,50 грн (-13%).

Також пасажири зможуть підключити до своїх безконтактних банківських карток безлімітні проїзні на місяць, або за півціни – на півмісяця. Для проїзних діятимуть такі тарифи: без ліміту на місяць – 300 грн; без ліміту на півмісяця – 150 грн.

Зауважимо, що пасажири, які користуються столичною підземкою нечасто, можуть і надалі оплачувати разові проїздки безпосередньо на жовтих турнікетах безконтактними картками «Mastercard».

Читайте такожУ Києві продовжили скандальний ремонт метро "Лівобережна": обіцяють зробити якісно

Передплатити поїздки чи підключити безлімітний проїзний для використання безконтактної картки «Mastercard» можна самостійно у платіжних терміналах і касах станцій.

До кінця травня поточного року ці опції будуть доступні на всіх станціях столичної підземки.

Нагадаємо, що рішення для безконтактних розрахунків у Київському метрополітені з’явилося в червні 2015 року. Тоді Київ став п’ятим містом у світі (після Лондона, Санкт-Петербурга, Чикаго і Бухареста), в якому оплата проїзду банківською карткою можлива безпосередньо на турнікеті в метро. Зараз безконтактні розрахунки банківськими картками «Mastercard» доступні на всіх 52 станціях Київського метрополітену, а також у Київському фунікулері, на Борщагівській лінії швидкісного трамвая та у паркоматах Києва.

Довідково.

Щоб скористатися безконтактною карткою, необхідно спочатку активувати платіжний термінал, натиснувши зелену кнопку, піднести до нього картку з технологією безконтактної оплати «Mastercard». Після цього на екрані термінала з’явиться панель, де можна обрати опції – передплата поїздок чи проїзний. Далі необхідно обрати тариф, піднести картку до термінала і сплатити за проїзд.

Наразі передплатити поїздки, підключити до безконтактної картки «Mastercard» проїзний чи перевірити залишок поїздок на рахунку можна через платіжні термінали на центральних станціях київського метрополітену.