
Любителі домашньої консервації іноді роблять помилки, через які псуються заготовки. Одна з найчастіших помилок з консервованими огірками - коли овочі стають м'якими і зморщеними, втрачають свій хрускіт. Їсти таку консервацію безпечно, але не дуже смачно. Розбираємося, чому огірки розм'якшуються і як не допустити таку помилку.
Раніше ми писали про ще одну часту помилку в консервації - білий наліт на огірках.
Чому огірки зморщуються в банці
Якщо огірки зморщилися після маринування, значить, був порушений процес приготування заготовки. Причини можуть бути наступними:
- занадто пізно зірвали огірки з куща і вони переспіли;
- не замочили огірки в холодній воді;
- занадто велика кількість солі або часнику;
- для консервації використані салатні огірки - довгі і гладкі;
- вода в розсолі дуже м'яка.
Як закрити огірки, щоб вони завжди були хрусткими
- Для засолювання використовуйте молоді, тільки зірвані з грядки огірки. Залежані плоди краще не закривати на зиму.
- Щоб в огірках збереглася волога, перед маринуванням залиште їх на ніч у холодній воді.
- Відберіть невеликі і колючі огірки без жовтих плям.
- Проколіть виделкою обидва кінчика огірків.
- Досвідчені господині радять додати в кожну банку по ложці горілки в маринад. Тоді плоди залишаться хрусткими.
- Додайте в банки листки хрону і смородини - тоді огірки будуть пружними.
Скільки зберігаються солоні огірки
Мариновані огірки в стерилізованій банці зберігаються не більше 2 років. Після цього терміну вони швидко зморщуються і стають непридатними в їжу. А якщо маринад став каламутним або кришка здулася - то такі огірки краще взагалі не їсти.