Цибулевий пиріг - рецепт / фото edinstvennaya.ua

Цибулевий пиріг – дуже ароматна випічка з хрусткою скоринкою і ніжною, м’якою начинкою зі смаженої цибулі, сиру та зелені.

Такий пиріг є доволі цікавим та оригінальним, а також ситним, домашнім і затишним. Готується смачний цибулевий пиріг досить просто та із доступних продуктів.

Цибулевий пиріг

  • Вершкове масло – 200 г
  • Борошно – 300 г
  • Сметана – 6 ст.л. (20% жирності)
  • Сода – 1 ч.л.
  • Оцет – 1 ч.л.
  • Плавлений сир – 4 шт.
  • Цибуля – 6 шт.
  • Яйця – 5 шт. (4 – для начинки, 1 – для змазування)
  • Сіль і перець – за смаком
  • Зелень – за смаком

У велику миску висипаємо борошно, шматочок вершкового масла (з морозилки) натираємо на крупній тертці. У мисці ще раз все перетираємо руками. У центрі робимо невелике заглиблення і виливаємо сметану, додаємо соду, погашену оцтом, сіль, перемішуємо.

Відео дня

Читайте такожРум’яні, духмяні та соковиті: рецепти найсмачніших запечених курячих крилець

Замішуємо тісто, вимішуємо його близько двох хвилин, щоб воно сформувалося в ком. Загорнути тісто в харчову плівку і покласти в холодильник на 2 години, а краще на ніч.

Для начинки. Очистити цибулю і нарізати її тонкими півкільцями, після чого обсмажити на сковороді з додаванням рослинної олії до м’якості. Посолити, поперчити, обсмажити ще пару хвилин і перекласти в миску. Додати подрібнений на крупній тертці сир і перемішати.

Яйця розмішати виделкою і додати зелень. Трохи остудити масу зі сковороди і тільки після цього влити туди яйця, перемішати.

Тісто дістати з холодильника і поділити на 2 частини (одна більша за іншу). Більшу частину розкачати приблизно за формою, в якій будете випікати. Форму змащуєте рослинною олією і викладаєте тісто, формуючи бортики.

Викласти цибулеву масу і розподілити по всій формі, відкласти форму вбік.

Другу частину тіста розкачати й покласти поверх у форму, добре заліпити краї, трохи притиснувши. Випікайте пиріг у розігрітій до 160-170°C духовці близько 20-25 хвилин, за пару хвилин до готовності змастити пиріг збитим яйцем. Подавати пиріг холодним.

Пиріг цибульний-рибний

  • Борошно – 1 півлітрова банка
  • Маргарин – 100 г
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Майонез (можна замінити сметаною) – 2 ст. л. (з гіркою)
  • Цукор (для тіста) – 1/2 ч.л.
  • Риба (краще річкова) – 150-200 г
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сир плавлений – 100 г
  • Олія рослинна (для смаження)
  • Розпушувач тіста – 1 пакет (18 г)
  • Сіль – за смаком

Маргарин трохи розтопити, всипати борошно, додати майонез, розпушувач, розбити 2 яйця, посолити і додати цукор.

Тісто дуже добре вимішати, якщо необхідно, додати трохи борошна. Потім скачати в кулю і покласти на 40-60 хвилин у морозилку.

Готуємо начинку. Рибу добре промити, розрізати на 4 частини. Залити водою, посолити, покласти лавровий лист і варити на тихому вогнику 10 хвилин.

Цибулю нарізати дрібними кубиками і пасерувати в олії до прозорості (засмажувати не потрібно). Остигла рибу нарізаємо дрібними шматочками, вибираючи всі кісточки.

Як приготувати цибулевий пиріг / фото gotovim-doma.net

Перемішати цибулю і рибу, додати натертий на крупній тертці заморожений сирок. У випічці він розплавиться і "зв'яже" цибулю з рибою між собою.

Тісто розділити на 2 частини: одна частина – основа, іншу частину так само ділимо на дві частини – бортики та прикраси.

Розкачуємо основу і на качалці переносимо її в форму (і дно, і бортики добре змастити маслом). Викласти начинку, розрівняти, зрізати зайве тісто з бортиків, розкачуємо самі бортики і викладаємо їх.

Прикрашаємо пиріг. Розкачати залишене тісто і будь-якою формочкою вирізати "прикраси". Яйце, яке залишилося, збити, промазати тісто і сердечка, решту суміші вилити на начинку. Ставимо в попередньо розігріту духовку приблизно на 30 хвилин.

Цибулевий пиріг з сиром

  • Цибуля зелена – 150 г
  • Сир напівтвердий – 150 г
  • Сметана (15%) – 250 г
  • Борошно – 150 г
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Сіль – за смаком
  • Сода (без гірки) – 1 ч.л.
  • Кунжут (за бажанням) – 1 ст.л.
  • Олія соняшникова – 1 ч.л.

У сметану вбити яйце, всипати цукор, дрібку солі (слід враховувати, що сир уже солоний) та соду. Ретельно перемішати ложкою або лопаткою.

Борошно просіяти й додати до сметанної маси. Перемішати до однорідності. Викласти в тісто нарізану зелену цибулю (великий пучок) і натертий на крупній тертці сир. Ретельно перемішати тісто. Воно виходить досить густе.

Читайте такожНайсмачніший запечений короп: як приготувати ніжну й соковиту рибу в духовці

Дно рознімної форми для випічки (діаметр 20 см) простелити пекарським папером. Змастити боки та дно форми рослинною олією.

Викласти тісто у форму, розрівняти. Посипати пиріг кунжутом (або маком).

Випікати пиріг у заздалегідь розігрітій до 185°C-190°C духовці орієнтовно 40 хвилин. Якщо пиріг почне сильно рум’янитися, можна прикрити його фольгою за 15 хвилин до закінчення процесу випічки. Готовність пирога перевірити дерев’яною шпажкою.

Остудити цибулевий пиріг у формі хвилин десять, а потім викласти його на решітку й остудити повністю.