Цибулевий пиріг – дуже ароматна випічка з хрусткою скоринкою і ніжною, м’якою начинкою зі смаженої цибулі, сиру та зелені.
Такий пиріг є доволі цікавим та оригінальним, а також ситним, домашнім і затишним. Готується смачний цибулевий пиріг досить просто та із доступних продуктів.
Цибулевий пиріг
- Вершкове масло – 200 г
- Борошно – 300 г
- Сметана – 6 ст.л. (20% жирності)
- Сода – 1 ч.л.
- Оцет – 1 ч.л.
- Плавлений сир – 4 шт.
- Цибуля – 6 шт.
- Яйця – 5 шт. (4 – для начинки, 1 – для змазування)
- Сіль і перець – за смаком
- Зелень – за смаком
У велику миску висипаємо борошно, шматочок вершкового масла (з морозилки) натираємо на крупній тертці. У мисці ще раз все перетираємо руками. У центрі робимо невелике заглиблення і виливаємо сметану, додаємо соду, погашену оцтом, сіль, перемішуємо.
Читайте такожРум’яні, духмяні та соковиті: рецепти найсмачніших запечених курячих крилець
Замішуємо тісто, вимішуємо його близько двох хвилин, щоб воно сформувалося в ком. Загорнути тісто в харчову плівку і покласти в холодильник на 2 години, а краще на ніч.
Для начинки. Очистити цибулю і нарізати її тонкими півкільцями, після чого обсмажити на сковороді з додаванням рослинної олії до м’якості. Посолити, поперчити, обсмажити ще пару хвилин і перекласти в миску. Додати подрібнений на крупній тертці сир і перемішати.
Яйця розмішати виделкою і додати зелень. Трохи остудити масу зі сковороди і тільки після цього влити туди яйця, перемішати.
Тісто дістати з холодильника і поділити на 2 частини (одна більша за іншу). Більшу частину розкачати приблизно за формою, в якій будете випікати. Форму змащуєте рослинною олією і викладаєте тісто, формуючи бортики.
Викласти цибулеву масу і розподілити по всій формі, відкласти форму вбік.
Другу частину тіста розкачати й покласти поверх у форму, добре заліпити краї, трохи притиснувши. Випікайте пиріг у розігрітій до 160-170°C духовці близько 20-25 хвилин, за пару хвилин до готовності змастити пиріг збитим яйцем. Подавати пиріг холодним.
Пиріг цибульний-рибний
- Борошно – 1 півлітрова банка
- Маргарин – 100 г
- Яйця курячі – 3 шт.
- Майонез (можна замінити сметаною) – 2 ст. л. (з гіркою)
- Цукор (для тіста) – 1/2 ч.л.
- Риба (краще річкова) – 150-200 г
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сир плавлений – 100 г
- Олія рослинна (для смаження)
- Розпушувач тіста – 1 пакет (18 г)
- Сіль – за смаком
Маргарин трохи розтопити, всипати борошно, додати майонез, розпушувач, розбити 2 яйця, посолити і додати цукор.
Тісто дуже добре вимішати, якщо необхідно, додати трохи борошна. Потім скачати в кулю і покласти на 40-60 хвилин у морозилку.
Готуємо начинку. Рибу добре промити, розрізати на 4 частини. Залити водою, посолити, покласти лавровий лист і варити на тихому вогнику 10 хвилин.
Цибулю нарізати дрібними кубиками і пасерувати в олії до прозорості (засмажувати не потрібно). Остигла рибу нарізаємо дрібними шматочками, вибираючи всі кісточки.
Перемішати цибулю і рибу, додати натертий на крупній тертці заморожений сирок. У випічці він розплавиться і "зв'яже" цибулю з рибою між собою.
Тісто розділити на 2 частини: одна частина – основа, іншу частину так само ділимо на дві частини – бортики та прикраси.
Розкачуємо основу і на качалці переносимо її в форму (і дно, і бортики добре змастити маслом). Викласти начинку, розрівняти, зрізати зайве тісто з бортиків, розкачуємо самі бортики і викладаємо їх.
Прикрашаємо пиріг. Розкачати залишене тісто і будь-якою формочкою вирізати "прикраси". Яйце, яке залишилося, збити, промазати тісто і сердечка, решту суміші вилити на начинку. Ставимо в попередньо розігріту духовку приблизно на 30 хвилин.
Цибулевий пиріг з сиром
- Цибуля зелена – 150 г
- Сир напівтвердий – 150 г
- Сметана (15%) – 250 г
- Борошно – 150 г
- Яйце куряче – 1 шт.
- Цукор – 1 ч.л.
- Сіль – за смаком
- Сода (без гірки) – 1 ч.л.
- Кунжут (за бажанням) – 1 ст.л.
- Олія соняшникова – 1 ч.л.
У сметану вбити яйце, всипати цукор, дрібку солі (слід враховувати, що сир уже солоний) та соду. Ретельно перемішати ложкою або лопаткою.
Борошно просіяти й додати до сметанної маси. Перемішати до однорідності. Викласти в тісто нарізану зелену цибулю (великий пучок) і натертий на крупній тертці сир. Ретельно перемішати тісто. Воно виходить досить густе.
Читайте такожНайсмачніший запечений короп: як приготувати ніжну й соковиту рибу в духовці
Дно рознімної форми для випічки (діаметр 20 см) простелити пекарським папером. Змастити боки та дно форми рослинною олією.
Викласти тісто у форму, розрівняти. Посипати пиріг кунжутом (або маком).
Випікати пиріг у заздалегідь розігрітій до 185°C-190°C духовці орієнтовно 40 хвилин. Якщо пиріг почне сильно рум’янитися, можна прикрити його фольгою за 15 хвилин до закінчення процесу випічки. Готовність пирога перевірити дерев’яною шпажкою.
Остудити цибулевий пиріг у формі хвилин десять, а потім викласти його на решітку й остудити повністю.