На Францію обрушився шторм "Алекс" / фото REUTERS

У південно-східній частині Франції під час повеней, викликаних штормом «Алекс», пропали безвісти щонайменше 8 осіб.

Читайте такожМасштабна повінь у Бангладеш: постраждали близько 100 тисяч людей

Синоптики повідомили, що в деяких районах за 24 години випало 450 мм опадів, що еквівалентно обсягам опадів за майже чотири місяці в цю пору року, повідомляє Reuters.

Відео дня

Зокрема, шторм призвів до сильної повені в місцевості поблизу Ніцци, в Бретані з четверга до п'ятниці сила вітру сягала понад 180 км за годину.

Як повідомив директор служби цивільного захисту Жеремі Круншан, напередодні випало більше опадів, аніж 3 жовтня 2015 року, коли внаслідок повені в Каннах і його околицях на Французькій Рив'єрі загинули 20 осіб.

Масштаб стихійного лиха перевищив повінь п’ятирічної давності, коли 3 жовтня 2015 року через повінь в районі Французької Рив'єри (зокрема в місті Канни та околицях) загинули 20 осіб.

У п’ятницю, 2 жовтня, через наближення негоди було оголошено тривогу в департаменті Приморські Альпи на кордоні з Італією. Шторм Алекс вже спровокував в Бретані сильні пориви вітри швидкістю понад 180 км/год.

Сьогодні влада знизила рівень тривоги до «помаранчевого», оскільки дощі перемістилися в бік Італії.

Шторм у Франції: що відомо

Область низького тиску, що швидко рухається та яка розвивалася в Атлантичному океані до 1 жовтня, назвали "Алекс". Це перший шторм з ім'ям європейського сезону ураганів 2020/21 року.

Очікується, що шторм переросте у потужний циклон, а потім накриє захід Франції, приносячи з собою сильні вітри, шторм на морі в 11 балів, зливи на північ Іспанії і більшу частину Франції.

Пориви вітру можуть сягати 120 км/год всередині країни і до 140 км/год - за її межами.