Глава Мінкульту Євген Нищук чекає, що українці відмовляться від "Першотравня" на користь патріотичних свят / УНІАН

Свято першого травня, який відзначається в незалежній Україні як День праці, втратив свою актуальність. Сьогодні його використовують як зайвий вихідний, щоб виїхати на заміський ділянку або природу.

Читайте такожЧлени винищувальних батальйонів НКВС досі отримують пенсії на рівні з ветеранами Другої світової – Вятрович

Таку заяву в ефірі «5 каналу» зробив міністр культури України Євген Нищук. За його словами, Україна переживає перехідний етап щодо кількох дуже чутливих дат.

"З одного боку – не хочеться певну вікову категорію зачепити за живе, з іншого – не хочеться дати шанс ще більшій маніпуляції або провокації. Але разом з тим зараз "Інститут національної пам'яті" певний драфт календаря та відзначення дат подав», - нагадав міністр.

«День праці вже давно не є святом і парадом. Це дата, коли ті, хто має город і присадибні ділянки, їдуть на городи, а велика кількість людей просто користується вихідним днем, щоб поїхати, зрештою, на природу відпочити... Наскільки це важливо зберегти? Я думаю, що рано чи пізно це зміниться", – зазначив Нищук.

За його словами, за останні роки в Україні з'явилися нові дати, які гідні стати вихідними і святами.

"За останні чотири роки у нас з'явилося значно більше інших дат, які треба робити не просто вихідними, а датами реального вшанування і святкування. Це дати героїв, дати добровольців, дати загибелі солдатів під Іловайськом, Дня свободи, 14 жовтня − День захисників Вітчизни. Це ті нові дати, які увійшли з нашою історією", – сказав він.

Нагадаємо, напередодні в центрі Києва пройшов мітинг лівих політичних організацій, заявлений, як "Марш трудящих". За словами учасників, багато з них прийшли за звичкою святкувати "Першотравень".