Майкл Маккол / REUTERS

Путін вважає Україну частиною Росії і застосовує військовий тиск та кібернапади, щоб натиснути на Київ і змусити його "повернутись у лоно".

Про це заявив голова комітету з внутрішньої безпеки Палати представників Конгресу США, республіканець Майкл Маккол, передає Голос Америки.

Він провів паралель між Володимиром Путіним та радянським диктатором Сталіним у спробах повернути контроль над Україною, залякати та підкорити країни Балтії.

Відео дня

Маккол нагадав про численні жертви сталінського режиму в Україні - "практично вони поплатились життям вирощуючи хліб і виробляючи їжу", - наголосив конгресмен.

Під час його перебування в Україні Маккола вразили масштаби кібервійни, яку веде Росія. "Росіяни роблять все, що можуть в плані кібервійни", - заявив він наголосивши, що метою Кремля є поширювати дезінформацію стосовно поточних подій та політичної ситуації в країні, розповсюджувати антизахідну пропаганду, проводити зриви надання комунальних послуг та міжнародних фінансових операцій.

Читайте також"Це явка з повинною": слова Путіна по "референдуму" в Криму треба використати в судах - Геращенко

За його словами, американці можуть дізнатись про те, що є в розпорядженні росіян саме вивчаючи інструменти, які вони використовують в Україні. Вірус, застосований під час кібернападу в Україні "not.petya – дуже руйнівна кіберзброя, яка може зашкодити банку в Україні, зашкодити компанії-перевізнику Maersk, або спричинити закриття порту в Лос-Анджелесі", - наголосив конгресмен.

Коментуючи незаконну анексію Криму Росією, Маккол відзначив стратегічне значення півострова для Путіна. Контроль над українським Кримом дає можливість посилити військову присутність Росії в Середземному морі, використовуючи Севастополь як базу для операцій, наголосив конгресмен. "Порти дуже важливі, бо вони створюють перевагу для підводних човнів Росії в Середземному морі", - наголосив Маккол.

Путін вперше з кінця 1970-х років позначив військову присутність Кремля в середземноморському регіоні і посилив присутність російських підводних човнів в Середземному морі, що діють з двох баз, зауважив політик.

"Ми виявили російські підводні човни поблизу узбережжя США" вперше з часів початку 1990-х, які прийшли з баз у Балтійському регіоні, наголосив конгресмен.

Він підкреслив, що США надали летальну зброю Україні, однак висловив переконання, що вступ України до НАТО ще не на часі, бо, на думку політика, вступ України автоматично означатиме війну НАТО з Росією.