Рада розгляне два закону, важливих для української цекрви / Ілюстрація REUTERS

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закликав народних депутатів підтримати сьогодні законопроекти, що стосуються назв релігійних організацій та зміни релігійними громадами підлеглості.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час засідання парламенту.

Читайте такожЩе один митрополит колишньої УПЦ МП оголосив про перехід до нової церкви в Україні (відео)

Відео дня

"На Об'єднавчому соборі 15 грудня, коли було проголошено Українську помісну православну церкву, я мав розмову з патріархом Філаретом. І він звернувся до мене як до голови Верховної Ради України з проханням внести в порядок денний і розглянути два закони, які важливі для утвердження Української церкви", - зазначив спікер.

Він додав, що йдеться про проект закону про внесення змін до закону "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій (об'єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України (№5309).

"Це визначення того, що є одна Українська православна церква. І я, колеги, буду просити вас сьогодні підтримати цей закон, включити його в порядок денний і розглянути. Підтримати Українську православну церкву, підтримати патріарха Філарета", - наголосив Парубій.

За його словами, інший законопроект, який необхідно ухвалити, - про внесення змін до закону "Про свободу совісті та релігійні організації" (щодо зміни релігійними громадами підлеглості) (№4128), який "спрощує перехід громад" до Православної церкви України.

"Я дуже прошу теж усіх колег - народних депутатів почути прохання патріарха Філарета і підтримати цей закон", - сказав голова ВР і додав, що ці законопроекти "утверджують Українську церкву".

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні. 6 січня в Стамбулі він отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.