Україна перемогла РФ у в символічній площині, вважає експерт / фото УНІАН

Надання українській церкві томосу про автокефалію сприятиме «демонтажу російської державності».

Про це заявив голова організації «Платформа соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний координаційний центр» Олег Саакян під час експертної дискусії на тему: «Україна 2018/19. Підсумки та прогнози», яка відбулася в УНІАН.

Читайте такожУдар по імперії: експерт пояснив, як створення помісної церкви в Україні зруйнувало ідею "русского міра"

Відео дня

Він зазначив, що надання томосу про автокефалію українській церкві - «це виграш в символічній площині у Російської Федерації». «Ми відвойовуємо, деколонізуємо частину власного символічного історичного світоглядного простору, і це велика перемога для України», - уточнив експерт.

Саакян наголосив, що надання томосу для геополітичних гравців стає початком «демонтажу сьогоднішньої російської державності в тому вигляді, в якому вона існує. І це один із трендів 2018 року».

Експерт вважає, що 2018 рік «запам’ятається початком боротьби ідей». Він додав, що під час неофіційної виборчої кампанії почали змагатися ідеями щодо побудови майбутнього України.

Саакян зазначив, що голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко, зокрема, виступив з пропозицією «Чесних більше» і «вийшов з пропозицією, що він є чесним…», але, за словами експерта, невисокі відсотки підтримки свідчать, що «стеля у такої моделі» дуже низька.

Саакян додав, що президент Петро Порошенко вийшов з ідеєю «Армія, мова, віра», показуючи, що є проукраїнські і проросійські кандидати. Він додав, що це спрямовано на створення «чорно-білого спектру», де Порошенко має виступати як проукраїнський політик.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, зазначив експерт, запропонувала говорити «про майбутнє або про вчорашнє», представляючи себе як політика майбутнього.

Співак, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук не запропонував своїх ідей, тому «по суті злився», вважає Саакян.

Він зазначив, що серед «іспитів», які очікують Україну в 2019 році, це: чи «скотяться кандидати до протистояння у вигляді ворогів», чи все-таки буде розуміння, що Росія є зовнішній ворог, і «внутрішні чвари все ж таки політична конкуренція». За словами експерта, наступний рік «буде інтенсивним роком, ще більш пришвидшеного політичного і соціального часу з одного боку, а з іншого боку - ознаменується високою щільністю подій і їх знаковістю». «На жаль, багато кроків, які будуть стояти перед Україною у 2019 році, можуть стати вкрай вирішальними для самого існування Української держави...», - вважає Саакян.