Роман Насіров / фото УНІАН

Адвокати просили Шевченківський райсуд Києва дозволити відновленому судом на посаді голови Державної фіскальної служби України Роману Насірову виїхати у Давос для участі у Всесвітньому економічному форумі.

Про це УНІАН сьогодні повідомили у прес-службі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, 23 січня за участі прокурорів САП у Шевченківському райсуді Києва відбулося судове засідання з розгляду по суті обвинувального акту у кримінальному провадженні за обвинуваченням екс-голови ДФС та керівника Департаменту ДФС.

Читайте такожСуд дозволив Насірову залишати межі міста Києва та області

Відео дня

Стороною захисту на судовому засіданні подано клопотання про повернення обвинуваченому паспорту для виїзду за кордон, мотивуючи це нібито запрошенням для участі у Всесвітньому економічному формі в м. Давос (Швейцарська Конфедерація), як «кандидата в президенти України, суспільного та політичного лідера».

Водночас інформації про те, хто саме запросив обвинуваченого у Давос, так само як і запрошення в матеріалах та тексті клопотання немає.

За результатами розгляду суд відмовився задовольнити це клопотання.

Через обмежений час судового засідання, який зумовлений, у тому числі заявленим клопотанням та режимом роботи суду, стороною обвинувачення було зачитано лише 16 сторінок обвинувального акту з 435.

Наступне судове засідання призначено на 10.00 29 січня.

Як повідомляв УНІАН, 10 листопада 2017 року прокурори САП направили до суду обвинувальний акт проти тодішнього голови ДФС Насірова і його підлеглого - керівника Департаменту погашення боргу ДФС Володимира Новикова.

Насірову інкримінується зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення за ст. 364 і 366 Кримінального кодексу України, його підлеглому - вчинення злочинів, передбачених ч.5 ст.27 (види співучасників), ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем).

За версією слідства, Насіров у 2015-2016 роках, діючи в інтересах народного депутата Олександра Онищенка, ініціював необґрунтовані рішення про розстрочення податкового боргу трьом компаніям, що завдало державі збитків на суму майже 2 млрд грн.

Кабмін 3 березня 2017 року відсторонив Насірова від виконання обов'язків голови ДФС на час проведення розслідування, а 31 січня 2018 року звільнив з цієї посади.

11 грудня 2018 р. Окружний адмінсуд Києва визнав протиправним рішення, яким Насірова було звільнено з посади голови ДФС.

У січні 2019 р. Кабмін оскаржив рішення про поновлення Насірова на посаді голови ДФС.

11 січня Шевченківський райсуд Києва дозволив Насірову залишати межі Києва та області.