Рада заборонила громадянам Російської Федерації бути офіційними спостерігачами на виборах/ фото УНІАН

В Європейському Союзі прокоментували рішення Верховної Ради про заборону російським громадянам спостерігати за виборами в Україні.

Про це заявила речник Європейської служби зовнішніх зв'язків Майя Косьянчич на брифінгу в Брюсселі, відеозапис якого розміщено на сайті аудіовізуальних послуг Єврокомісії.

Зокрема, її запитали про ухвалений українським парламентом закон щодо заборони російським громадянам бути спостерігачами на виборах в Україні.

Відео дня

"Як ви знаєте, України стикається з добре відомими викликами у галузі безпеки з 2014 року, і у зв'язку з цим ми повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - наголосила Косьянчич.

Читайте такожЗадоволений Порошенко і усміхнена Супрун: як у Раді приймали зміни до Конституції про курс в ЄС (фоторепортаж)

"Ми, як Європейський Союз, приділяємо дуже велике значення виборчому спостереженню, яке проводиться ОБСЄ/БДІПЛ, і переконані, що Україна має забезпечити, аби БДІПЛ мало змогу провести своє спостереження за виборами в Україні у повній відповідності до встановленої практики", - наголосила речник ЄС.

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада заборонила громадянам Російської Федерації бути офіційними спостерігачами на виборах президента України, народних депутатів України та місцевих виборах. За закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні» (№ 9524) проголосували 232 народних депутати.

Своєю чергою директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір заявила, що розчарована рішенням українського парламенту заборонити росіянам спостерігати за виборами в Україні. Вона зазначила, що заборона російським спостерігачам брати участь у спостережній місії за президентськими виборами суперечить зобов'язанням України перед ОБСЄ та її країнами-учасницями.

6 лютого МЗС України наголосило, що не прийме заявки від жодного власника паспорта громадянина Російської Федерації для реєстрації офіційними спостерігачами на виборах в Україні. У відомстві заявили, що відмова в реєстрації власників російських паспортів не суперечить міжнародним зобов'язанням України у сфері вільних та демократичних виборів.

Президент України Петро Порошенко обіцяв віддати наказ Державній прикордонній службі не пускати спостерігачів від РФ на українські вибори у 2019 році.