Прикордонники безпосередньо в аеропорту діють у межах своєї компетенції / фото facebook.com/pg/DPSUkraine

Помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян заявляє, що прикордонники діяли в межах компетенції під час перетину кордону кандидатом у президенти Юрієм Бойком і головою політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктором Медведчуком в ході поїздки до Москви 22 березня.

Про це Слободян сказав у коментарі УНІАН.

"Прикордонники безпосередньо в аеропорту, і не тільки в аеропорту, діють у межах своєї компетенції. Тобто в разі наявності у громадян дійсних документів, які дають право на перетин кордону, ми надаємо їм право на перетин державного кордону в один або інший бік", - зауважив Слободян, коментуючи закиди генерального прокурора Юрія Луценка про те, що "є питання не тільки до аерослужби, а і до прикордонної служби, яка випустила цих осіб всупереч встановленому порядку".

Відео дня

За словами Слободяна, стосовно безпосередньо дозволів на виліт літаків у конкретних напрямках – "це технічне питання, і такий дозвіл видають відповідні підрозділи Міністерства інфраструктури".

"В даному випадку ми діяли в межах компетенції: ми оформляємо багато громадян в аеропорту, але ми не запитуємо, куди вони летять", - заявив помічник голови Держприкордонслужби.

Читайте такожАваков вимагає від Гройсмана розібратися з польотами Бойка до Москви в обхід заборони на авіасполучення з РФ (відео)

Як повідомляв УНІАН, 22 березня у резиденції російського прем'єра у Підмосков'ї прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв і голова «Газпрому» Олексій Міллер зустрілися з Бойком і Медведчуком. Було заявлено, що на зустрічі обговорювалися питання взаємодії у газовій сфері. Бойко зауважив, що готовий запропонувати Росії варіанти продовження транзитного газового контракту, оскільки чинна влада України «не проявляє активності» у вирішенні цього питання.

Президент України Петро Порошенко засудив візит до Москви Бойка та Медведчука.

Сьогодні, 27 березня, Кабінет міністрів доручив з'ясувати ситуацію щодо порушення порядку перетину кордону Бойком і Медведчуком.

На засіданні уряду Луценко повідомив, що буде зареєстровано провадження щодо незаконного перетину кордону Бойком і Медведчуком.

25 вересня 2018 року Кабінет міністрів відповідно з рішенням Ради національної безпеки та оборони ухвалив рішення заборонити польоти 29 російських авіакомпаній, насамперед авіакомпаній "Аерофлот", "Трансаеро", "Росія" і "Сибір", в Україну, а також транзитні польоти російських авіакомпаній через територію України у разі, якщо вони везуть товари військового призначення, подвійного призначення або російських військових. Заборона почала діяти з 25 жовтня.

Підставою для цього рішення стали багаторазові порушення російськими авіаперевізниками заборони на польоти до окупованого Криму. За словами міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, Україна має документальне підтвердження таких порушень. В українському списку санкцій виявилися 29 російських авіакомпаній, 27 з яких незаконно здійснювали польоти до окупованого Криму, і дві українські компанії, націоналізовані окупаційною владою Криму.

У відповідь РФ як "дзеркальні заходи" запровадила з 25 жовтня заборону на польоти українських авіакомпаній до російських міст. Повідомлення про заборону польотів отримали авіакомпанії МАУ, "Дніпроавіа" і YanAir.

19 жовтня Федеральне агентство повітряного транспорту РФ (Росавіація) направило до Державної авіаційної служби України лист щодо негайних переговорів з питань в галузі повітряного сполучення. Пропозиція російської сторони базувалася на зверненні двох компаній - "Атласджет Україна", яка просила відкрити на зимовий сезон навігації 2015/2016 років рейси за трьома маршрутами: Київ - Москва, Одеса - Москва та Київ - Санкт-Петербург, а також "Ютейр-Україна", яка просила відкрити польоти в зимовий сезон 2015/2016 років за маршрутами Київ - Москва та Львів - Москва.

Того ж дня Міністерство інфраструктури та Державна авіаційна служба України заявили про готовність провести переговори з Росавіацією. Україна провела технічні консультації з РФ, проте залишила в силі рішення про припинення прямого авіасполучення з 00.00 25 жовтня.