Дмитро Разумков / REUTERS

Радник новообраного президента України Володимира Зеленського Дмитро Разумков вважає, що оголошення головою Верховної Ради Андрієм Парубієм про відсутність коаліції після виходу з неї фракції «Народний фронт» не є перешкодою для розпуску парламенту, оскільки більшості в парламенті не було вже давно.

Як пояснив Разумков у коментарі УНІАН, відповідна заява спікера ВР не запускає 30-денний відлік, який за законодавством відведено для створення нової коаліції, і тому не є перешкодою для розпуску парламенту.

Разумков зазначив, що йому важко оцінювати демарш «Народного фронту», оскільки він до кінця не розуміє, що сталося. «Коаліції в парламенті не було ні 15, ні 16, ні 17 травня, і коаліції немає вже кілька років, про що визнають в телеефірах колеги, які є складовою частиною так званої коаліції», - зазначив він.

Відео дня

На думку радника Зеленського, позиція «Народного фронту» насамперед політична, а не юридична, «оскільки вийти з того, чого вже багато років немає, досить важко».

В цілому, за його словами, у Зеленського спокійно ставляться до таких дій фракції «Народний фронт» і спікера парламенту.

Читайте такожПарубій про розвал коаліції у Раді: сумна новина (відео)

«Ми вважаємо, що Рада повинна була б діяти більш конструктивно для того, щоб реально змінювати життя наших співгромадян у кращий бік . Було б правильно, щоб легітимність ухвалення рішень, які в ній приймаються, були на 100% легітимно сприйняті як всередині держави, так і за її межами, для цього важлива коаліція і дотримання регламенту Верховної Ради», - підкреслив Разумков.

«Ми думаємо, що сьогоднішнє оголошення (про припинення дії коаліції - УНІАН) не запускає 30 днів, оскільки це повинно було статися кілька років тому, але це позиція, яка озвучена парламентом», - додав він.

Коментуючи ймовірність розпуску Ради і оголошення позачергових парламентських виборів, Разумков зазначив: «Поживемо - побачимо, як далі розвиватимуться події навколо цієї теми, головне, щоб все йшло в рамках чинного законодавства».

Також він зауважив, що Зеленський зважатиме на настрої в суспільстві щодо запиту на перезавантаження нинішнього складу парламенту.

Реагуючи на дані проведеного трьома компаніями соціологічного опитування, згідно з яким за розпуск нинішнього складу Верховної Ради і проведення дострокових парламентських виборів виступає 38,1% українців, Разумков зазначив, що не звертати на це увагу, звичайно, не можна.

«Зеленський буде на це звертати увагу як президент, який повинен чути громадян своєї країни. Але він буде діяти в рамках закону і Конституції», - додав радник.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 17 травня, лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив про вихід фракції з коаліції.

За його словами, «Народний фронт» «закликає фракції державницької ідеології негайно почати консультації про підготовку нової коаліційної угоди з новим планом дій».

Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції в парламенті поточного скликання.

Згідно з українським законодавством, після оголошення про відсутність коаліції фракції можуть протягом 30 днів домовитися про створення нової. У разі, якщо коаліція не створена, президент має право оголосити про розпуск парламенту і призначити дострокові вибори. Однак за півроку до чергових парламентських виборів, які заплановані на 27 жовтня, законодавством встановлено мораторій на достроковий розпуск Верховної Ради.