«Народний фронт» одноголосно вирішив вийти з коаліції / фото УНІАН

Фракція партії "Народний фронт"проголосувала за вихід з коаліції. Рада фракції одноголосно підтримала це рішення.

Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив про вихід їхньої фракції з коаліції у Верховній Раді України.

Читайте такожПарубій оголосив про припинення діяльності коаліції у Верховній Раді

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на початку засідання парламенту.

«Ми заявляємо про вихід із діючої коаліції, припинення її діяльності з 17 травня 2019 року та про ініціативу формування нової коаліції з новим порядком денним», - сказав Бурбак.

Він додав, що відповідно до Конституції, впродовж 30 днів буде формуватися нова коаліція.

За словами Бурбака, «Народний фронт» «закликає фракції державницької ідеології негайно розпочати консультації щодо підготовки нової коаліційної угоди з новим планом дій».

«На основі цього плану має об’єднатися нова більшість», - додав депутат.

Бурбак озвучив їхні пропозиції щодо «плану дій». Зокрема, що парламент разом з президентом мають внести зміни до Конституції щодо скорочення кількості депутатів ВР.

«Одночасне зняття імунітету з президента, депутатів та суддів», - сказав він і додав, що також необхідним є чіткий розподіл відповідальності між гілками влади, ліквідація місцевих державних адміністрацій, завершення процесу децентралізації влади.

Крім того, Бурбак наголосив на необхідності ухвалення нового закону про народне волевиявлення, закону про референдум усіх рівнів, запровадження інституту імпічменту для президента, ухвалення пакету економічних законів.

«Забезпечення членства України у Європейському Союзі і НАТО, відновлення територіальної цілісності, повернення Донецька, Луганська і Автономної Республіки Крим на українських умовах», - підкреслив депутат.

Бурбак також додав, що «Народний фронт» готовий «розглянути усі ініціативи президента, у тому числі, і його кадрові подання».

При цьому депутат висловив переконання, що новообраний президент запропонує «нові рішучі кроки для змін у країні» та продемонструє високі стандарти співпраці з суспільством, парламентом, урядом та прем'єр-міністром.

Бурбак підсумував, що відповідно до Конституції у ВР «формується нова коаліція, парламент працює до чергових виборів 27 жовтня 20119 року».

«Уряд та прем'єр-міністр України працюють до обрання нового скликання Верховної Ради», - сказав він і передав заяву "Народного фронту" голові парламенту Андрію Парубію.

На це спікер відреагував словами: «Сумна новина».

Після виступу депутата спікер Верховної Ради Андрій Парубій оголосив, що коаліція "Європейська Україна" припинила існування.

Після виходу НФ з коаліції у парламенту буде один місяць, щоб сформувати нову більшість. Навіть якщо нова коаліція не буде створена, новообраний президент Володимир Зеленський не зможе розпустити парламент достроково, бо це не можна зробити менш ніж за півроку до виборів.

Читайте також"Народний фронт" збирається вийти з коаліції, щоб перешкодити розпуску Ради - ЗМІ

Зазначимо, що через низькі рейтинги і невизначеності з форматом участі у виборах, дострокові вибори парламенту невигідні "НФ". Вважається, що "БПП" вони допоможуть "закріпити" нинішній рейтинг Петра Порошенка, однак явно не в абсолютних цифрах. Разом з тим, за умови збереження нинішньої виборчої системи, для Володимира Зеленського не складе труднощів сформувати сприятливий для себе список партії "Слуга народу", але важко буде підібрати - в такі короткі терміни - абсолютно лояльних мажоритарників.

Нагадаємо, що чергові вибори мають відбутися наприкінці жовтня 2019 року.