Зеленського чекають серйозні виклики на парламентських виборах / Фото УНІАН

Українці сподіваються на новий початок після інавгурації Володимира Зеленського. Вони чекають закінчення війни Росії проти своєї країни на Донбасі, рішучих дій у боротьбі з корупцією і проведення економічних реформ, після яких рівень життя покращився б. Але Україну навряд чи чекає швидкий новий початок. Замість цього більш вірогідним здається політичний параліч і запекла боротьба між Зеленським і «старою гвардією».

Про це пише німецьке видання Suddeutsche Zeitung, нагадуючи, що новий президент переміг на виборах попри свою політичну недосвідченість. А кожен виборець пов’язав з ним свої надії. Зеленський також спробує добитися перемоги й для своєї політичної партії «Слуга народу», у якої поки немає реальної програми. З точки зору нового президента, це було б найлегше зараз зробити через дострокові вибори. Тож він може підписати розпорядження про розпуск Верховної Ради й закликати провести дострокові вибори в липні замість жовтня.

Читайте такожЗеленський заявив, що Україна готова до діалогу з РФ, і назвав умову

Відео дня

Чинний склад парламенту не змириться з цим. І суперечка перейде в суд. Не зважаючи на те, яким буде результат, Зеленський переможе в будь-якому разі. Якщо вирок буде на його користь, партія «Слуга народу» може потрапити у Верховну Раду ще до того, як наповниться не лише людськими надіями, а й суттєвим змістом. Якщо ж вирок буде іншим, Зеленський зможе звинуватити у старі партії й суди, які й так дуже дискредитовані в очах українців. Так ауру нового початку можна буде зберегти до осені, коли заплановані чергові вибори.

Однак, це ще не всі труднощі. Якими б не були результати виборів, реальні проблеми для Зеленського тільки почнуться. Наразі він в такій же позиції, як і його партія. На даний момент він зробив лише кілька популярних заяв про скасування недоторканності для депутатів, президента і суддів. Погляди на більш складні реформи відсутні. Його партії це теж стосується. Її склад досі невідомий.

Читайте такожЗеленський запропонував чинному складу уряду подати у відставку (відео)

Існує також сумнів, що «Слуга народу» здобуде абсолютну більшість на виборах, щоб керувати самостійно. Все це означає, що новому президенту доведеться йти на компроміси з чинними партіями й політиками. А це ті сили, яких він впродовж багатьох місяців жорстко критикував і виставляв абсолютним злом в Україні. Його різка критика державних інститутів, таких як парламент, зробить подальше управління ще складнішим.

Також видання вказує на те, що вплив олігархів, які контролюють українську економіку, нікуди не подівся. Ці ж гравці контролюють численні партії. І Зеленський досі не висловив свої погляди на цю проблему. Тож надії на новий початок для України – це добре. Але варто бути готовим розчаровуватися.