Експерт дав оцінку першим крокам Зеленського / фото УНІАН

Інавгураційна промова Володимира Зеленського у Верховній Раді 20 травня справила враження на багатьох. Нікого не залишила байдужим майстерність нового президента в розмовному жанрі. Але деяких вразила досить агресивна манера Зеленського, в якій він став з'ясовувати стосунки з представниками двох гілок влади.

Читайте такожУ Зеленського можуть ініціювати позачергове засідання Ради на 22 травня

Це – безпрецедентна поведінка для новообраного президента, вважає політолог і соціолог, директор соціологічної служби Український барометр Віктор Небоженко, передає «Главред».

Відео дня

"Думаю, що новому президенту спочатку варто було б дочекатися ослаблення противників, розібратися з парламентською більшістю, а потім вже – з Кабміном. Так би вчинили спокійні політики. А Зеленський відразу різко розкритикував Кабмін і Верховну Раду", - пояснив політолог.

За його словами, Верховній Раді тепер непросто: депутати не зрозуміли, що Зеленський дав їм два місяці на виконання "домашнього завдання": закон про зняття депутатської недоторканності, закон про покарання за незаконне збагачення тощо.

"На мій погляд, президент не збирається розпускати депутатів, бо юридично це не вийде. Він збирається політично тиснути на них з тим, щоб ніхто з тих, хто знаходиться в парламенті нинішнього скликання, не пройшов у новий парламент. Тобто, я думаю, що Зеленський дав зрозуміти парламентаріям, мовляв, "якщо ви зробите те, про що я кажу, у вас є шанс потрапити в майбутню ВР", - підкреслив Небоженко.

Звичайно ж, усе це незвично для парламентарів, адже вони звикли самі приймати рішення, і що від них залежить, зазначив політолог.

"Точно так само і Кабмін не звик, щоб вже в інавгураційній промові президент ставив питання про заміну членів уряду. Таким стартом Зеленський об'єднав своїх супротивників у Кабміні та Верховній Раді. Вже зараз лунають закиди, що він не мав права так з ними розмовляти. Було добре видно, що Луценко був сильно здивований таким ставленням до себе. Як же, адже він – новий друг американського Джулліані, друга Трампа? Як Зеленський зміг підняти руку на другаамериканців? Це, звичайно, сенсація. Очевидно, генпрокурор був впевнений, що залишиться на своєму посту. І навіть його терпеливе ставлення до Портнова, який приїхав, не врятувало його від відставки", - резюмував Віктор Небоженко.