Політолог пояснив, чим небезпечний референдум про мир з Росією / фото УНІАН

Ідея про винесення питання про мирні угоди з РФ на референдум має двоякий сенс.

Вона вкрай небезпечна в плані здачі національних інтересів на догоду Російській Федерації. Про це в коментарі Главреду заявив військовий експерт Олег Жданов.

"Глава АП Андрій Богдан, кажучи про те, що Україна вимушена йти на компроміси з Росією, звернув увагу на слова Володимира Зеленського, що "ми не торгуємо нашими людьми і територіями". Де тоді межа допустимого в компромісі з Росією? Я вважаю, що ніяких компромісів з Москвою бути не може. Якщо ми не торгуємо ні людьми, ні територіями, тоді про який компроміс мова? Про подвійне управління цими територіями? Про федералізацію країни? Про жоден компроміс каже пан Богдан? Компроміси повністю йдуть врозріз з тим, про що раніше заявляв Володимир Зеленський", - зазначив Жданов.

Відео дня

На думку експерта, Україні слід для початку визначитися, чи визнаємо ми факт війни на Донбасі або залишаємо все в такому ж "замороженому" і уповільненому стані, в якому знаходимося сьогодні.

Є ще друге питання, не менш важливе, ніж перше, каже Жданов.

Читайте такожЗеленський пояснив, чому хоче провести референдум щодо переговорів з РФ

"Якщо ми визнаємо факт війни, війни – громадянської (внутрішнього конфлікту) або війни з Росією? Якщо ми визнаємо факт громадянської війни, тоді дійсно може бути компроміс із Росією, вона повинна буде припинити підтримувати бойовиків, сепаратистів. А далі сепаратизм лікується конституційною реформою – наданням прав і свобод для окремих категорій населення або регіонів. Приклади сепаратизму – Ірландія та Іспанія", - пояснив військовий експерт.

Жданов вважає, що якщо ми визнаємо війну з РФ, то тоді потрібен зовсім інший підхід.

"Тоді ми офіційно поставимо ООН в положення – або пан, або пропав. Якщо ми офіційно визнаємо факт збройного конфлікту з Росією, то в ООН буде лише два шляхи: або вона виконує вимоги системи міжнародної безпеки (для чого, в принципі, і створювали ООН), змушує Росію припинити агресію і повернути території, вводить оонівські війська на Донбас; або ООН треба буде розпускати", - сказав він.

Ідея про такого роду референдум – це спроба нової влади зняти з себе політичну відповідальність. Іншого сенсу в цьому референдум немає, зазначив Жданов.