Ілюстрація / REUTERS

Росія скликає Раду безпеки ООН через мовний закон України, засідання попередньо заплановано на 16 липня.

Про це повідомив у Facebook прес-секретар Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"Делегація РФ повторно звернулася щодо обговорення українського мовного закону в Радбезі ООН. Сьогодні при узгодженні програми роботи на поточний місяць таке засідання попередньо запланували на 16 липня", - написав Ніколенко.

Відео дня

Читайте такожВ Радбезі ООН пояснили, чому відмовили Росії в розгляді закону про українську мову

Дипломат нагадав, що 20 травня, в день інавгурації президента України Володимира Зеленського, російська сторона вже намагалася скликати засідання. На цей раз формальним приводом стало набуття чинності закону.

"Скоро нас чекає другий акт театру абсурду в Раді безпеки ООН... Всі розуміють, що Москву цікавить не стільки закон про мову, скільки будь-яка можливість для дестабілізації ситуації в Україні", - пояснив він.

Ніколенко нагадав, що українська делегація неодноразово заявляла, що мовний закон є внутрішнім питанням України, до якого Радбез ООН не має відношення.

"Зі свого боку, Україна разом із партнерами використовує засідання, щоб підняти нагальні проблемні питання російсько-українського конфлікту, перш за все звільнення українських моряків і політичних в'язнів, продовження обстрілів на Донбасі, в результаті яких продовжують гинути люди, а також відповідальність Росії за катастрофу літака МН17", - зазначив Ніколенко.

Як повідомляв УНІАН, 20 травня Рада безпеки ООН відмовився на вимогу Росії розглядати закон про українську мову. Франція, Німеччина, Великобританія, Бельгія, Польща та США висловилися проти.