Росія висунула 18 українським морякам звинувачення в остаточній редакції / фото УНІАН

Вже 18 українським морякам, які потрапили в російський полон у листопаді 2018 року, пред'явлено обвинувачення в остаточній редакції.

Про це у Facebook повідомив координатор групи адвокатів військовополонених моряків Микола Полозов.

Читайте такожРосія висунула остаточні звинувачення 13 українським морякам

Відео дня

"Слідство пред'явило обвинувачення в остаточній редакції військовополоненим: Віктору Беспальченку, Володимиру Варімезу, В'ячеславу Зінченку і Юрію Без'язичному. Також військовополонених і їхніх захисників ознайомили з результатами комісійної ситуаційної судової експертизи. Загалом, станом на сьогодні, обвинувачення в остаточній редакції пред'явлено 18 військовополоненим українським морякам", - повідомив адвокат.

Полозов додав, що в рамках графіка слідчих дій очікується, що в четвер, п'ятницю і у вівторок наступного тижня (4, 5 і 9 липня - УНІАН), обвинувачення в остаточній редакції буде пред'явлено щодо решти шести військовополонених українських моряків.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, трьох з них було поранено. Українців обвинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була проінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових суден і моряків.