Народний депутат Богдан Матківський, щодо якого суд італійського міста Павія у справі Віталія Марківа просив прокуратуру відкрити кримінальну справу, повернувся в Україну.

Читайте такожАдвокат зібрав докази невинуватості арештованого в Італії нацгвардійця Марківа – МВС

Про це повідомив посол України в Італії Євген Перелигін у Facebook в суботу. "Пан Богдан вчора з метою підтримки Віталія був присутній на суді, жодним чином не продемонстрував хвилювання чи будь яке занепокоєння через таке безглузде рішення і сьогодні вже повернувся в рідну Україну", - повідомив посол.

"Нам довелося перебрати багато варіантів, де "переходити кордон", але врешті-решт у супроводі консулів на світанку наш захисник, а нині народний депутат, пройшов всі формальності в аеропорту Бергамо і вилетів до Києва", - зазначив він.

Перелигін пояснив, що суд міста Павія, який у п'ятницю засудив Марківа до 24 років ув'язнення нібито за причетність до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі, направив до римської прокуратури подання щодо відкриття справи проти безпосереднього керівника Марківа під час подій біля гори Карачун у 2014 р. Матківського за співучасть у вбивстві.

Як повідомляв УНІАН, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві фоторепортера, громадянина Італії Андреа Роккеллі та його російського партнера Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.

За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголосили, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета. 12 липня 2019 року Марківа в Італії засудили до 24 років ув'язнення, тоді як італійський прокурор Андреа Дзанончеллі вимагав 17 років. Рішення суд оголосив без мотивувальної частини.

Також Марківа зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого. Крім того, італійський суд направив запит на відкриття кримінального провадження проти народного депутата Богдана Матківського, який був свідком у справі Марківа. Президент України Володимир Зеленський доручив керівництву МЗС та Генпрокуратури терміново зайнятися питанням повернення Марківа на батьківщину.