На посаду генпрокурора претендує заступник голови Офісу президента Руслан Рябошапка / фото УНІАН

З моменту оголошення результатів президентських виборів в Україні не припиняється обговорення кадрового питання. Багатьох сьогодні цікавить, хто ж займе основні посади в органах влади, у тому числі змінить на посаді генерального прокурора Юрія Луценка.

Читайте такожЗМІ назвали головного претендента на посаду генпрокурораОсновним кандидатом на місце глави Генпрокуратури при цьому називають нинішнього заступника глави Офісу президента Руслана Рябошапку, який чималу частину свого трудового шляху пройшов у Міністерстві юстиції.

Під час виборів президента Рябошапка був головним спеціалістом з правоохоронної та антикорупційної політики у штабі Володимира Зеленського. З того часу глава держави досить схвально про нього відзивається, називаючи його «крутим фахівцем». Сам же Руслан Рябошапка у коментарі журналістам не заперечує того, що хотів би і може стати новим генеральним прокурором: «Оцінюю як 50 на 50% шанси. Стану, або ні».

Відео дня

УНІАН пропонує познайомитися з основними фактами з життя можливого майбутнього глави ГПУ.

Освіта

Рябошапка Руслан Георгійович народився 14 жовтня 1976 року в невеликому селищі міського типу Зеленогірське Одеської області. Там же він провів дитинство і юність.

У віці 17 років переїхав до столиці й вступив до Міжнародного Соломонового університету, одного з провідних недержавних вищих навчальних закладів України. У 22 роки він закінчив заклад, отримавши кваліфікацію спеціаліста з правознавства.

Кар'єра

Відразу після отримання вищої освіти Рябошапка влаштувався головним консультантом до Міністерства юстиції й пропрацював там близько 12 років до червня 2010 року на різних керівних посадах. Зокрема, він очолював Центр правової реформи та законопроектних робіт, а також Департамент законодавства про правосуддя, правоохоронної діяльності та антикорупційної політики при Мін'юсті.

У червні 2010 року Рябошапка був призначений директором новоствореного Бюро з питань антикорупційної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України. Однак там він пропрацював недовго – в лютому 2011 року Бюро було ліквідовано.

З лютого 2011-го по жовтень 2013-го Руслан Рябошапка обіймав посаду заступника директора Департаменту юридичного забезпечення Секретаріату Кабміну.

Після цього він до березня 2014-го керував Департаментом аналізу антикорупційної політики в неурядовій організації «Transparency International Україна».

Читайте такожРябошапка розповів, скільки часу потрібно для подолання корупції в УкраїніУ 2014 році Руслан Рябошапка обіймав посаду заступника Міністра юстиції України. А у 2016-му – став членом Національного агентства з питань запобігання корупції.

Відразу ж після перемоги Володимира Зеленського на виборах президента Рябошапка увійшов до керівництва Адміністрації глави держави, яке незабаром було перейменовано в Офіс президента. На посаді заступника голови Офісу він перебуває донині.

Руслан Рябошапка – заслужений юрист України, нагороджений почесною грамотою Кабінету міністрів.

Родина

Руслан Рябошапка одружений на Олесі Андріївні Бартовщук. Виховує трьох синів – Тимура, Марка і Луку. Всі вони мають французьке громадянство. Дружина працює на території Євросоюзу – в Європейському суді з прав людини з головним офісом у французькому Страсбурзі.

Згідно з електронною декларацією Рябошапки, у власності його дружини у Франції – земельна ділянка площею 440 кв. метрів та житловий будинок вартістю не менш 12,3 мільйона гривень. Крім того, на ній записано ще 50% земельної ділянки та квартири у Нових Петрівцях Київської області.

Молодша сестра Рябошапки Людмила обіймає посаду заступника начальника юридичної служби «Укрзалізниці».