Сергій Лавров / REUTERS

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про готовність РФ через ООН "змусити" Україну припинити "дискримінацію" російської мови.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він заявив, виступаючи в Московському державному інституті міжнародних відносин МЗС РФ з нагоди початку навчального року.

"У Раді з прав людини (ООН), в інших міжнародних структурах, які цією проблематикою займаються, насамперед в ОБСЄ і Раді Європи, ми досить послідовно, особливо цього і минулого року, просуваємо тему забезпечення прав національних меншин - мовних, релігійних та інших прав. Ви знаєте, що причиною такої уваги послужили дії попереднього керівництва України, режиму Петра Порошенка, за підтримки адміністрації якого Верховна Рада прийняла цілу серію законів, що грубо порушують не тільки міжнародні зобов'язання країни щодо забезпечення мовних прав національних меншин, а й Конституцію Української держави", - стверджує Лавров.

Відео дня

Читайте такожУ Путіна озвучили умови для проведення зустрічі глав країн "нормандського формату"

За його словами, йдеться про закон про освіту і закон про українську мову як державну, в яких "всі мови національних меншин грубо дискримінуються порівняно з українською".

Як зазначив Лавров, українське керівництво при президенті Порошенку почало робити заяви про те, що ці закони будуть забезпечені доповненням, відповідно до якого з-під їх юрисдикції будуть виключені мови країн Євросоюзу, і "якщо це так, то єдиною дискримінованою мовою буде російська. Ми закликали наших колег з ЄС навіть не розглядати такі провокаційні звернення, які мають на меті купити європейців, задовольнити їх заклопотаність долею угорської, румунської, польської мов в Україні і тим самим умити руки, залишити російську мову - основну мову, якою розмовляють мільйони українців, крім української, - залишити її в такому дискримінаційному становищі.

За словами Лаврова, Росія порушуватиме це питання "на майданчиках ООН і ОБСЄ".

"У Раді з прав людини (ООН) в 2021-2023 роках, я сподіваюся, що ця проблема до того часу вирішиться, вона термінова, але якщо буде необхідно, то й там ця тема, я сподіваюся, нас туди оберуть, буде для нас однією із пріоритетних", - наголосив Лавров.