Зустріч в «нормандському форматі» відбудеться після припинення вогню і розведення сил на трьох ділянках на Донбасі / фото president.gov.ua

Зустріч глав країн «нормандського формату» (Україна, Росія, Франція, Німеччина) відбудеться після розведення сил на трьох дільницях на Донбасі — Станиці Луганській, Золотому і Петровському, а також після припинення обстрілів.

Про це президент Володимир Зеленський заявив у коментарі «Сегодня».

«Коли ми говоримо, що Москва висуває умови – знаєте, дуже багато засобів масової інформації говорять про різні умови. Ми домовилися, що у нас повинна бути зустріч, коли ми узгодимо текст так званої формули Штайнмаєра і коли у нас буде розведення на трьох ділянках. На одній ділянці, ви знаєте, у Станиці Луганській, розведення пройшло. Зараз є підготовчі моменти до розведення в Петровському і Золотому. Там розведення не відбувається через порушення режиму тиші, але я думаю, що все обовʼязково відбудеться і наступним кроком буде зустріч у "нормандському форматі". Інша інформація мені просто не відома», — повідомив Зеленський.

Відео дня

Читайте такожЗеленський зі Штайнмаєром обговорити ситуацію на Донбасі (фото)

Він додав, що «нормандська четвірка» обговорить, серед іншого, закон про особливий статус Донбасу.

«Поки це було розуміння в мінському процесі, про це говорилося, закон був прийнятий. Тобто закон про особливий статус зараз діє, ви знаєте, він вже був прийнятий. Який він буде – це я вже повторююсь, але це правда, – який він буде далі, закон про особливий статус, ми не знаємо. Ми готові обговорювати ці питання і в "нормандському форматі", та готові обговорювати умови цього закону про особливий статус з суспільством, поки його не проголосуємо», — уточнив президент.

Зеленський додав, що питання припинення війни на Донбасі можна вирішити шляхом переговорів.

«Без розмови не можна вирішити це питання. Без обговорення будь-яких умов не можна вирішити це питання. Без припинення вогню не можна вирішити це питання. Без зустрічей не можна вирішити це питання. Сидіти вдома або просто говорити, або завдяки засобам масової інформації, або завдяки особистій уяві, або просто в розмовах у ток-шоу – не можна вирішити це питання. Це питання вирішується, коли говорять... Коли говорять люди на вищому рівні! Коли говорить четвірка в «нормандському форматі", — підкреслив президент.

Раніше Зеленський заявив, що саміт «нормандської четвірки» пройде в листопаді 2019 року.