Вадим Пристайко / REUTERS

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що твердження про блокування Угорщиною заяви НАТО стало несподіванкою для Києва.

Про це повідомляє Європейська правда.

Читайте такожІстерика Кремля: МЗС РФ відреагувало на заяву відбудувати Донбас за кошт Росії

Відео дня

«Не все було зрозуміло навіть нам у МЗС – я кажу про заяви міністра Сійярто про те, що вони спершу заблокували рішення, а потім погодилися на нього. Адже на момент приїзду в Україну нам передали документ як погоджений», – сказав Пристайко.

За словами міністра, Україна не ставила додаткових умов та не заперечувала «угорські» пункти під час передачі документа. Тому й в Угорщини не було підстав говорити про блокування заяви.

Крім того, 30 жовтня, коли Угорщина оголосила про накладення вето на документ, представники НАТО повідомили про ухвалення рішення.

"Те, що написано у рішенні Комісії Україна-НАТО про захист національних меншин – відповідає тому, що ви чули не раз, і від президента зокрема: що ми готові виконувати рекомендації Венеціанської комісії. Тому ніякого блокування не було – ні з боку України, ні з боку Угорщини", - уточнив міністр, припустивши політичні причини заяв Угорщини.

Як повідомляв УНІАН, 31 жовтня угорський уряд в останні хвилини розблокував заяву країн-членів НАТО щодо України, оскільки альянс врахував пропозиції Угорщини.

30 жовтня Угорщина наклала вето на спільну заяву послів НАТО щодо України. Пізніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пояснив, що декларація НАТО щодо України призупинена Угорщиною до внесення туди гарантій угорській меншині.