Волкер зазначив, що ніколи не закликав українців до розслідування проти Байдена / УНІАН

Екс-спеціальний представник США в Україні Курт Волкер заявив, що не пов'язував розслідування енергетичної компанії Burisma з екс-віце-президентом США Джо Байденом, а затримку військової допомоги - з початком розслідувань України.

Про це він заявив під час відкритих слухань перед трьома комітетами Палати представників, які ведуть розслідування щодо імпічменту президента США Дональда Трампа, передає Голос Америки.

Волкер розповів, що коли він обговорював з помічником президента України Андрієм Єрмаком і персональним юристом Трампа Рудольфом Джуліані видачу потенційної заяви від імені президента України Володимира Зеленського, він не знав про зв'язок між початком розслідувань України та затримкою військової допомоги.

Відео дня

«Ніхто мені цього не казав і я ніколи не повідомляв про цей зв'язок українцям. Я був проти заморозки безпекової допомоги Україні. Коли я про це дізнався 18 липня, я думав, що її можна розблокувати ще до того, як про неї довідаються українці, що спричинить у них занепокоєння», - сказав він.

Читайте такожІмпічмент Трампа: у США почалися публічні слухання ключових свідків

Волкер зазначив, що розглядав це як внутрішню політичну проблему США і, коли українці про це дізналися, радив їм нічого не робити і чекати, поки вона буде вирішена в Вашингтоні.

«Я не знав, що інші їм говорили зворотне в цей же час», - підкреслив він.

Також Волкер заявив, що не пов'язував розслідування проти Burisma і екс-віце-президента США Джо Байдена.

«Я не знав, що інші вірили, що будь-які розслідування української компанії Burisma, яка має історію звинувачень в корупції, була аналогічною розслідуванню віце-президента Бадена. Для мене це були чітко різні речі. Це було сталою політикою США протягом кількох адміністрацій закликати українців боротися із корупцією. Я спокійно ставився до того, щоб українці робили власні заяви про розслідування та викорінювали власну корупцію», - розповів Волкер.

Він зазначив, що відкинув припущення Джуліані, що на виконання обов'язків Байденом можна було вплинути грошима, які виплачувалися його синові Хантеру.

Читайте такожПідполковник армії США Віндман заявив, що Данилюк тричі пропонував йому очолити Міноборони України

«Як я раніше говорив, знаю віце-президента Байдена 24 роки. Він благородний чоловік і я його дуже поважаю», - уточнив Волкер.

Також Волкер стверджує, що ніколи не закликав українців до розслідування проти Байдена, про що свідчать документи, включаючи особисте переписування, яке він надав.

А про те, що Трамп вважає, що розслідування проти Burisma рівнозначне розслідуванню проти Байдена, він дізнався лише після оприлюднення стенограми розмови 25 липня.

Також Волкер не знав про те, що Трамп призначив посла США в ЄС Гордона Сондленда або їх групу відповідальними за політику США щодо України.

«Я розумів, що кожен з нас в у свої офіційній посаді продовжують працювати разом після відвідання інавгурації президента Зеленського, щоб просувати збільшення підтримки США Україні», - зазначив Вокер.