Пристайко наголосив на важливосты Мынських угод \ Фото УНІАН

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявляє, що Росія забуває про «гнучкість» Мінських угод.

Читайте такожРосія продовжить замовні вбивства в Європі, поки не завершиться війна в Україні - Пристайко

Про це глава МЗС України сказав у Берліні на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом, яка транслювалася на телеканалі «5 канал».

Відео дня

«Насправді, коли ми говоримо про певну гнучкість Мінських домовленостей, ми не придумуємо щось, чого не існує. Ми просто нагадуємо про те, що Мінські домовленості складаються з цілого комплексу документів, і перші Мінські домовленості, ще 2014-го року, якраз передбачають, наприклад, такий варіант, як створення безпекового коридору вздовж українсько-російського кордону під контролем ОБСЄ», - наголосив Пристайко.

«Це і є вже та гнучкість, про яку забувають російські переговорники, сидячи за столом. Ми нагадуємо про це, що ця опція «на столі», і вона була запропонована. І розглядаючи Мінські домовленості в загальному їхньому контексті, не треба придумувати щось такого, чого бояться росіяни відкрити, як вони кажуть «не будемо відкривати, інакше дуже багато зміниться». Ні, не треба нічого відкривати, треба просто читати всі Мінські домовленості, які зафіксовані, і в рамках цього ми зможемо знайти прогрес. Ось саме на цей прогрес, на цю гнучкість розраховуємо і ми, і наші німецькі партнери», - сказав глава МЗС.

Як повідомляв УНІАН, 10 грудня на прес-конференції за підсумками саміту лідерів «нормандської четвірки» в Парижі канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила за адаптацію Мінських угод до реалій.

Своєю чергою президент РФ Володимир Путін на цій прес-конференції допустив «гнучкість» деяких положень Мінських угод.

При цьому представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Резніков заявив, що українська сторона підготує пропозиції щодо зміни Мінських угод до наступної зустрічі лідерів країн «нормандського формату», запланованої на березень 2020 року.

Посол Франції в України Етьєн де Понсен вважає, що в рамках переговорів виникатиме потреба в уточненні послідовності реалізації різних аспектів Мінських угод.