Президент підписав закон про спрощення процедури оренди комунального майна / president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон який спрощує і скорочує процедуру оренди державного та комунального майна, а також надає можливість проведення аукціонів з оренди майна в системі «Prozorro.Продаж».

Читайте такожРинок електроенергії: Зеленський підписав зміни до закону

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Офісу президента.

Відео дня

Зазначається, що закон впроваджує просту й прозору процедуру надання в оренду державного та комунального майна, яка є більш вигідною завдяки вільній конкуренції.

Як повідомляв УНІАН, 3 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому закон №1055-1 «Про оренду державного та комунального майна».

Згідно із законом, передача в оренду державного та комунального майна здійснюватиметься шляхом продажу права оренди на майно на електронному аукціоні в системі «Prozorro.Продаж».

Закон визначає чіткі етапи й терміни процедури передачі в оренду державного та комунального майна, яке не використовується державою.

Також з’являться бази публічних переліків державного та комунального майна, що здається в оренду. Так, передбачається створення двох переліків: Перелік першого типу (перелік об’єктів, щодо яких ухвалено рішення про передачу в оренду на аукціоні) та Перелік другого типу (перелік об'єктів, щодо яких ухвалено рішення про передачу в оренду без проведення аукціону).

Читайте такожЗеленський підписав закон про перезавантаження ДБР, на Трубу чекає відставка

Стартова орендна плата на аукціонах розраховуватиметься не від оцінки майна, а від його балансової вартості станом на останнє число місяця, який передує даті визначення цієї орендної плати. Переоцінка потенційного об’єкта оренди здійснюється у разі відсутності балансової вартості, якщо залишкова балансова вартість об’єкта дорівнює нулю або якщо залишкова балансова вартість об’єкта оренди становить менше 10% від його первісної вартості.

Законопроектом визначається перелік випадків, коли фізичні та юридичні особи не можуть виступати орендарями державного та комунального майна.

Закон має удосконалити механізми і процедури передачі державного та комунального майна в оренду, сприяти прозорості та відкритості приватизаційних процесів, а також збільшенню надходжень до державного й місцевих бюджетів.