"Укрпошта" планує реалізувати 800 об'єктів нерухомості / фото facebook/ukrposhta

Акціонерна компанія «Укрпошта» планує на електронних аукціонах в системі "Prozorro. Продажі" реалізувати 800 об'єктів нерухомості, які є непрофільними або тими, які не використовуються в господарській діяльності компанії.

Читайте такожУряд підвищив тарифи на доставку пенсій через "Укрпошту" - вперше за 15 років

Як повідомили в прес-службі Міністерства інфраструктури України, до переліку даних об'єктів, зокрема, входять 17 баз відпочинку, будівлі чи об'єкти, що перебувають в аварійному стані, де взагалі є тільки фундамент.

Відео дня

Згідно з повідомленням, на утримання цього майна "Укрпошта" витрачає близько 10 млн грн щорічно.

У зв'язку з цим, "Укрпошта" оголосила відкритий тендер на закупівлю послуг з незалежної оцінки нерухомого майна для визначення справедливої ринкової вартості 800 об'єктів нерухомості загальною площею 132 тис. кв. м. Стартова ціна закупівлі оціночних послуг становить 2,5 млн грн з ПДВ.

"В Укрпошті" 1,3 мільйона квадратних метрів нерухомості перебуває у центрах великих міст або на березі Чорного моря, де велика вартість землі. І 10% цих об'єктів непридатні для ефективного використання, що зовсім не сприяє розвитку "Укрпошти" як логістичної компанії. Більше того, кожен рік ми витрачаємо майже 10 млн грн на їх утримання. Ці ресурси повинні працювати на компанію, а не приносити збитки. Всі отримані гроші ми плануємо інвестувати в інфраструктуру і будівництво нових автоматизованих сортувальних центрів", - цитує прес-служба генерального директора "Укрпошти" Ігоря Смілянського.

У повідомленні наголошується, що в даний час завдяки прийнятим Верховною Радою змінам до закону про перелік держкомпаній, що не підлягають приватизації, і вилучення з цього списку "Укрпошти", продаж непрофільного майна став можливим.

«Наша позиція - максимальна ефективність держпідприємств. "Укрпошта" має досягнення - вони навчилася заробляти на здачі в оренду майна. Цього року очікуємо 69 млн грн. Можливість продавати непрофільне майно - наступний крок. Сподіваюся, що незалежний оцінювач і відкритий тендер дозволять зробити це максимально прозоро», - наводяться в повідомленні слова міністра інфраструктури Владислава Криклія.

За даними прес-служби, "Укрпошта" має в своєму портфелі понад 1,3 млн кв. м нерухомості, з яких 132 тис. кв. м не використовуються в господарській діяльності.

Як повідомляв УНІАН, раніше прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що допускає часткову приватизацію до 10 великих державних підприємств, які виконують соціально значущі функції, включаючи "Укрпошту".

За словами прем'єра, ці підприємства можуть або бути заборонені до приватизації повністю, або, що йому подобається більше, підготовлені до так званого IPO, тобто, до виходу на іноземні майданчики для залучення системних інвесторів. Як приклад такої держкомпанії Гончарук навів «Укрпошту».

2 жовтня Верховна Рада прийняла закон, яким скасовується перелік підприємств, що не підлягають приватизації.