МЗС України / REUTERS

Міністерство закордонних справ України очікує відповіді від компетентних органів Великої Британії щодо появи в переліку екстремістської символіки українського тризубу.

Про це йдеться у повідомленні на сайті МЗС щодо включення української державної символіки до "Посібника з протидії екстремізму".

"У МЗС України взяли до уваги повідомлення засобів масової інформації Великої Британії, що до "Посібника з протидії екстремізму", розповсюдженого британськими правоохоронними органами, було включено український Державний герб - тризуб", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

У МЗС заявили, що Державний герб України бере свій початок з Київської Русі та є одним із символів єдності українців.

Читайте такожУ Раді просять Конгрес США допомогти у з’ясуванні об’єктивної інформації про загін "Азов"

"Він широко використовується державними органами влади та громадськістю. Будь-яке пов’язування Державного герба України з екстремізмом ображає почуття мільйонів людей в Україні та за її межами", - наголосили українські дипломати.

"Наразі ми очікуємо на офіційний коментар британського Форін Офісу та поліції. Виходимо з розуміння, що він буде оприлюднений незабаром. У разі підтвердження згаданого факту вимагаємо вилучити українську державну символіку з посібника", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, посольство України у Великій Британії висловило обурення через британський "посібник протидії екстремізму", де український тризуб фігурує у переліку екстремістської символіки.

Посібник з екстремізму, підготовлений британськими правоохоронцями, був оприлюднений виданням Guardian 17 січня. Окрім тризубу там фігурує й символіка українського батальйону "Азов".

Журналісти звернули увагу, що посібник містить не лише символіку лівих і правих рухів, але й символіку організацій захисту довкілля (зокрема - Greenpeace) та зоозахисних рухів.