Володимир Зеленський /  REUTERS

Президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Республіки Болгарія Бойком Борисовим висловив сподівання на якнайшвидшу екстрадицію в Україну підозрюваного у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк Олексія Москаленка (Левіна).

Як повідомили у прес-службі глави держави, Зеленський подякував за затримання 24 січня болгарськими правоохоронними органами спільно з українськими колегами громадянина України Олексія Москаленка (Левіна) за підозрою у причетності до нападу на активістку Катерину Гандзюк. Глава держави висловив сподівання на якнайшвидше вирішення питання його екстрадиції в Україну.

Серед іншого президент відзначив підтримку з боку Болгарії суверенітету та територіальної цілісності України і проведення політики невизнання незаконної анексії Криму. Зеленський позитивно оцінив оздоровлення в Болгарії в межах Трастового фонду НАТО з медичної реабілітації 190 поранених українських військовослужбовців.

Відео дня

«Окремо було відзначено важливість зміцнення двосторонньої торговельно-економічної співпраці, обсяги якої у 2019 році вперше за останнє десятиліття прогнозовано перевищать 1 млрд дол. Її подальшій активізації сприятиме проведення чергового засідання Спільної українсько-болгарської міжурядової комісії з економічного співробітництва», - йдеться у повідомленні.

Президент подякував главі болгарського уряду за розуміння державної політики України у сфері освіти та державної мови. Сторони підтвердили готовність сприяти всебічному розвитку національних меншин, поінформували у прес-службі.

Читайте такожЗмінив зовнішність: болгарська поліція розкрила деталі затримання Левіна, якого підозрюють в організації нападу на Гандзюк

Як повідомляв УНІАН, 24 січня суд болгарського міста Бургас заарештував одного з підозрюваних у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк Олексія Москаленка (Левіна). Документи на його екстрадицію вже передані правоохоронцям Болгарії.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Левін (перебуває у міжнародному розшуку), голова Херсонської облради Владислав Мангер і Павловський - колишній помічник народного депутата від "БПП" Миколи Паламарчука.

Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.